Festival Jeden svět se ptá: Jakou cenu za bezpečí jsou lidé ochotni platit?

Jaká je cena bezpečí? Na to se bude ptát 25. ročník festivalu filmů o lidských právech Jeden svět. Nabídne 75 celovečerních dokumentů, deset snímků ve virtuální realitě, debaty s hosty i představení pro školy.

 

Jako by současným světem otřásala jedna krize za druhou. Válka na Ukrajině, energetická krize, sociální nejistoty i změny klimatu. To jsou témata, která Jeden svět nemůže přehlížet. Festival, který každoročně přináší do kin desítky dokumentárních filmů o lidských právech a o jejich porušování, doplněný o debaty se zajímavými hosty, si letos zvolil téma Cena bezpečí.

Přehlídka se uskuteční v Praze od 22. do 30. března a v dalších 27 městech po republice potrvá do 2. dubna. Jeden svět bude k vidění například v kinech v Lounech, Uherském Hradišti, Ústí nad Labem, Táboře, Znojmě, Roztokách, Plzni či Mladé Boleslavi. On-line pak budou filmy k vidění od 2. do 16. dubna. Tradičně se festival podívá i za hranice, mezi 20. a 27. dubnem proběhne v Bruselu.

„Sloganem Cena bezpečí se snažíme rozvířit polemiku o tom, co pro lidi bezpečí znamená a zároveň co pro ně znamenají lidská práva v 21. století, v roce 2023, kdy jsme řadu let ve vleku několika krizí. Ať už je to pandemie covidu, válka na Ukrajině, energetická krize, prohlubující se sociální nerovnosti. Ptáme se, jakou cenu jsou za bezpečí lidé ochotni platit. Motiv se bude prolínat do celého programu, ve kterém je bezmála 100 filmů,“ řekl ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

Podle něj se za 25 let přehlídky promítly téměř 3000 filmů pro několik milionů diváků po republice. „Je to velká suma. Myslím si, že jeden svět zanechal v české společnosti obří stopu, významný zářez. Stále nám jde o to přinášet do českého veřejného prostoru témata lidskoprávní, sociální, společenská, politická a také z míst a regionů, o kterých se příliš neví,“ uvedl šéf festivalu.

 

Zmar překonává statečnost, odhodlání a víra v dobrý konec

Podle pořadatelů se téma Cena bezpečí odráží ve snímcích všech soutěžních i nesoutěžních kategorií. V programu pak bude i sedm tematických sekcí. Jedna z nich se zaměří na Ukrajinu. Další se soustředí na sílu žen, udržitelnost, vztahy, vykořenění, sítě i nová božstva. Téměř dvě třetiny projekcí doprovodí debaty s tvůrci a tvůrkyněmi i dalšími zajímavými osobnostmi.

Zahajovací ceremoniál se uskuteční v Pražské křižovatce, kde se předá cena Homo Homini za prosazování lidských práv. Letos ji získá venezuelský aktivista Javier Tarazona.

Samotný festival pak odstartuje dokument Překonat temnotu, který natočilo uskupení ukrajinských filmařů a filmařek Kinodopomoha v prvních týdnech války. Film v Praze představí producentka Olha Beschmelnycinová a jeden z režisérů Jegor Trojanovskyj. „Na snímku je nejvýraznější, že víc než zmar války, podtrhuje statečnost, odhodlání a důstojnost ukrajinského lidu. Překvapivě dokáže předat víru, že by věc mohla dobře dopadnout,“ říká výkonná ředitelka festivalu Lenka Lovicarová.

Festival nabídne i pět krátkých filmů pro děti a zahrnuje také školní promítání. Pro základní školy pořadatelé připravili dvě pásma krátkých filmů a pro střední školy pak pět celovečerních filmů. Nabízejí také virtuální realitu. „Pražská kapacita byla vyčerpána. Přihlásilo se přes 15 500 žáků, studentů a jejich pedagogů. Desítky tisíc přijdou v regionech,“ uvedl zakladatel projektu Jeden svět na školách Karel Strachota.

On-line předprodej vstupenek začal 1. března. Ve stánku v pasáži Lucerna pak bude možné vstupenky koupit od 22. března a v pokladnách kin od 23. března. Cena za lístek je 130 korun. Handicapovaní s průkazem ZTP a ZTP/P i lidé nad 65 let zaplatí polovinu.

 

Redakce AD a ČTK
Foto: Jeden svět

 

Go to TOP