V primárkách francouzských Republikánů možná hlasoval i pes

Do francouzské pravicové strany Republikáni vstoupilo v týdnech před primárkami několik stovek lidí, kteří si na své členství nepamatují, neexistují nebo jsou mrtví. Je možné, že se následně zúčastnili hlasování o kandidátovi na post francouzského prezidenta. Po několika týdnech zkoumání možných nesrovnalostí to uvedl francouzský deník Libération, podle kterého se stal straníkem i pes. Strana obvinění listu odmítla.

 

Deník uvedl, že před sjezdem strany, z nějž vzešla jako oficiální kandidátka na prezidentku Valérie Pécresseová, se odehrály „podvodné manévry“. Ty podle listu zpochybňují průběh hlasování, ve kterém šéfka pařížského regionu porazila Érika Ciottiho.

Strana do konce roku 2021 zaznamenala prudký nárůst členů. Z 80 000 registrovaných členů, které Republikáni evidovali na konci září, vzrostl jejich počet na téměř 150 000 v polovině listopadu. Mezi novými členy bylo „nejméně několik set voličů zaregistrováno podvodně“, napsal Libération.

List tvrdí, že měl přístup k listinám, podle kterých někteří členové v době registrace zemřeli nebo vůbec neexistovali. „Jiní s námahou vysvětlují, proč a jak do strany vstoupili. Další se řídili pokyny či prokázali laskavost známému, který za ně někdy uhradil členství,“ uvedl deník. Libération dokonce zaznamenal případ psa Douglase, kterého registroval jeho majitel a fanoušek Ciottiho.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

 

Go to TOP