Advokát se přes 20 let soudil s přepravní společností o 6 korun a vyhrál!

Šestašedesátiletý indický advokát Tungtath Čaturvedí se více než 20 let soudil s přepravní společností kvůli předražené jízdence na vlak, za kterou v roce 1999 zaplatil v přepočtu o šest korun víc. Nyní spotřebitelský soud rozhodl v jeho prospěch a firma mu musí částku i s úroky a odškodněním uhradit.

Čaturvedí v indickém státě Uttarpradéš cestoval z Mathury do Murádábádu, když mu zaměstnanec v nádražní pokladně naúčtoval 90 místo 70 rupií (asi 27 místo 21 korun) za dvě jízdenky. Advokát prodavače na chybu upozornil, ale nedomohl se tehdy žádné náhrady, a proto se rozhodl na přepravní společnost i jejího zaměstnance podat žalobu ke spotřebitelskému soudu v Mathuře.

Soudní spor trval dlouho i kvůli tomu, že indický soudní systém je přetížený. Čaturvedí se nicméně účastnil 120 soudních jednání. „Čas a energie, které jsem při boji v tomto případu ztratil, nejdou vyčíslit penězi,“ řekl. Soud Čaturvedímu nakonec přiřkl nárok na odškodnění 15 000 rupií (asi 4447 korun) a společnost mu do 30 dnů musí navíc vrátit oněch 20 rupií navýšených o 12 procent za každý rok mezi lety 1999 a 2022.

Čaturvedí uvedl, že odškodnění je nicotné a nevynahrazuje mu „psychická muka“, kterými si musel během těch let projít. V soudním sporu pokračoval navzdory výzvám rodiny, která jej označovala za ztrátu času. „Nejde o peníze. Celou dobu šlo o boj za spravedlnost a boj proti korupci. Stálo to za to. A jelikož jsem sám advokát, nemusel jsem nikomu platit, ani platit výdaje za cestu. To by se mohlo prodražit,“ řekl Čaturvedí a dodal, že věří, že jeho případ bude inspirací pro jiné.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP