Zpráva EP tvrdí, že EU nečinně přihlíží zneužívání špionážního softwaru

Vlády některých členských zemí Evropské unie zneužívají programy na sledování mobilních telefonů a těží při tom z netransparentnosti daného sektoru a nečinnosti unijních institucí. Tvrdí to pracovní verze zprávy vyšetřovacího výboru Evropského parlamentu (EP), který připravila nizozemská poslankyně Sophie In ‚t Veldová. Situace je podle ní nejhorší v Polsku a Maďarsku, značná pozornost je věnována i Řecku, Španělsku a Kypru.

 

„Zjištění vyšetřování PEGA (zkratka parlamentního výboru) jsou šokující a měla by zalarmovat každého evropského občana,“ píše se publikovaném návrhu závěrů. „Vlády členských států EU používají spyware na svých občanech kvůli politickým cílům a ututlání korupce a kriminální činnosti,“ uvádí dále předběžná zpráva.

Text bude nyní předmětem jednání mezi poslanci, přijetí konečné verze se čeká až příští rok. Vyšetřovací výbor EP vznikl letos v dubnu v reakci na odhalení týkající se špionážního softwaru izraelské výroby s názvem Pegasus, zabývá se ale i dalšími podobnými programy, jako je například Predator, který hraje hlavní roli v aktuálním skandálu v Řecku. Navržené závěry výboru vycházejí z trojice misí, které europoslanci podnikli, jakož i ze slyšení v Bruselu a zjištění médií.

Nizozemská poslankyně In ‚t Veldová na tiskové konferenci uznala, že její zpráva má jisté rezervy, vinu za to ovšem přisuzovala národním institucím, které podle ní odmítají s vyšetřováním spolupracovat a odvolávají se na národní bezpečnost. Z pasivity viní také Evropskou komisi (EK) a unijní vlády jako celek, které údajně v předvečer publikace textu adresovaly výboru vzkaz, že mu nepřísluší tuto záležitost rozebírat. Podle europoslankyně ale vyšetřování i za absence oficiálních informací dokázalo vytvořit jasný obrázek situace.

V Polsku a Maďarsku se sledování mobilních telefonů jeví jako nedílná součást promyšleného systému s cílem potlačovat hlasy opozice a novinářů, uvedla In ‚t Veldová. V případě Polska například její zpráva poukazuje na změny zákonů z posledních let, které vytvořily prostor k používání špionážních programů a „legalizovaly nezákonné sledování“. Pojistky v podobě soudů či parlamentu podle ní v zemi nefungují. Polská vláda obvinění z politicky motivovaného špehování odmítá.

Podezření ohledně zneužívání Pegasusu či jiných programů vrhá nová zpráva také na Řecko, Španělsko a Kypr, byť tam je podle autorky situace výrazně odlišná. Sophie In ‚t Veldová zároveň zdůrazňovala, že problém je třeba vnímat jako celoevropský, neboť obchod se sledovacím softwarem se dotýká mnoha dalších zemí. V této souvislosti je ve zprávě zmíněná i Česká republika, kde se opakovaně koná konference ISS World, označená v textu jako „ples odposlouchávačů“.

Programy označované jako spyware umožňují uživatelům nepozorovaně proniknout do telefonů obětí a sledovat jejich komunikaci, ale také odcizit starší zprávy či soubory. Pro oběti je přitom zpětně velmi těžké dokázat, že se staly terčem sledování. Řecká vláda v reakci na informace o sledování řady politiků oznámila, že navrhne zákaz prodeje takových programů.

Po restrikcích volá také europoslankyně Sophie In ‚t Veldová, podle níž by použití spywaru mělo být umožněno pouze těm zemím, které splní sadu podmínek včetně ukotvení „zodpovědných“ postupů. Také volala po zapojení unijní policejní agentury Europol či po důslednějším vymáhání souvisejících obchodních pravidel.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP