Lidé si mohou vyhledat počty deliktů v obcích v online mapách kriminality

Počty různých druhů trestných činů či přestupků v obcích si mohou lidé vyhledat v online mapách kriminality. Z map se například dozvědí, kdy byl delikt nahlášen a jestli policie dopadla pachatele, v dalších úrovních pak mají obce a policie k dispozici podrobnější informace, třeba pravděpodobnost toho, zda se na konkrétním místě stane trestný čin. Projekt představili v pátek 11. listopadu ministr vnitra Mgr. Bc. Vít Rakušan a policejní prezident genmjr. Mgr. Martin Vondrášek.

 

Online Mapy kriminality pro všechny obce ČR mají více rovin. První je dostupná komukoli bez přihlášení. Zde si lidé mohou najít informace o počtech deliktů v určité oblasti za období, jaké si na mapě zvolí. Mohou si také vybrat, které konkrétní trestné činy chtějí na mapě zobrazit. Vzhledem k ochraně osobních údajů a ochraně obětí zločinů se ale na mapě nezobrazí konkrétní místo činu.

Představitelé obcí a policie se po přihlášení dostanou k dalším, podrobnějším úrovním map. Právě část pro obce dosud fungovala v pilotním režimu, letos v září byl spuštěn ostrý provoz pro celou Českou republiku. Data, která z map získají, mohou obce, policisté nebo strážníci využít pro prevenci trestné činnosti, například při plánování kamerového systému či policejních hlídek.

 

 

„Je to určitě cesta, jak účinně snižovat kriminalitu,“ řekl ministr Rakušan. Připomněl, že nyní sice míra kriminality v Česku meziročně mírně stoupla, nevrátila se však podle něj na úroveň před pandemií onemocnění covid-19. Zatímco loni od ledna do září policie registrovala zhruba 116 000 trestných činů, letos to bylo za stejné období téměř 140 000 trestných činů. Od ledna do září 2019, tedy v roce před vypuknutím pandemie, se v Česku stalo přes 150 000 trestných činů.

V mapách je podle Martina Vondráška zaneseno zhruba 14 milionů trestných činů či přestupků, které se v Česku staly od roku 2013. Část deliktů ale mapy nezobrazují, jde například o mravnostní trestné činy či činy, kde se obětí staly děti či mládež.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Policie ČR

 

 

Go to TOP