Senát odmítl unijní změny pravidel volby europoslanců

Na své 30. schůzi zahájené dne 12. října 2022 Senát P ČR ve shodě s vládou odmítl většinu změn, které Evropský parlament (EP) navrhl pro volby europoslanců. Postavil se proti tomu, aby se volby do Evropského parlamentu konaly jednotně 9. května na Den Evropy. Je také proti tomu, aby 28 ze 705 europoslanců bylo voleno v rámci celounijního obvodu za evropské strany, které by nemusely získat minimální počet hlasů. Podle senátorů by to mohlo vést ke snížení početního zastoupení menších členských zemí.

 

Změna pravidel by měla mít formu nařízení Evropské rady. Ministr pro evropské záležitosti doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D., uvedl, že většina členů Evropské rady se na úpravách neshodne. Evropskému parlamentu podle ministra nejvíce záleží na vytvoření společného volebního obvodu za celou EU, v ostatních úpravách by byl ochoten ustoupit.

Návrh na vytvoření celounijního obvodu pro volbu části poslanců Evropského parlamentu není v souladu se zásadami voleb podle smlouvy o Evropské unii, které předpokládají rozdělení všech mandátů mezi členské státy, shodli se senátoři. Nesouhlasí s tím, aby se na některá celoevropská volební uskupení nevztahovala vnitrostátní volební uzavírací klauzule, tedy zisk minimálně pěti procent hlasů. Bylo by to podle Senátu v rozporu s ústavním principem rovnosti volebního práva.

Navrhované nařízení by také umožnilo volit obyvatelům zemí EU už od 16 let věku, o čemž by podle Mgr. Václava Lásky bylo vhodné diskutovat, nebo povinnost nominovat stejné množství mužů a žen na kandidátkách. Nad tím se pozastavil například senátor Ing. Michael Canov, poukázal mimo jiné na snahy zvýšit počet pohlaví s ohledem na „nebinární osoby“.

Volby do EP by se podle návrhu měly konat ve všech zemích jednotně 9. května, tedy na Den Evropy, zatímco českými volebními dny jsou pátek a sobota. Podle předsedy senátního evropského výboru Davida Smoljaka stávající systém voleb ve čtyřdenním rozmezí odpovídá zvyklostem v jednotlivých zemích EU. Senát odmítl také zřízení Evropského volebního úřadu.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

Go to TOP