Prezidentka SR se obrátila na ÚS kvůli úhradám za sanace ekologických zátěží

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová navrhla Ústavnímu soudu, aby prozkoumal zákon, na jehož základě musejí majitelé pozemků uhradit státu náklady na odstraňování starých ekologických zátěží z těchto parcel bez ohledu na to, kdo je za tyto zátěže odpovědný. Informovala o tom prezidentská kancelář. Zmíněný zákon loni schválil Parlament a následně i poslanci prolomili veto hlavy státu.

 

Dlouhodobě znečistěná půda je na Slovensku na řadě míst, mezi nimi je rovněž areál někdejší bratislavské chemičky Istrochem, kterou v minulosti koupil holding Agrofert a zařadil ji pod svůj jiný podnik. Slovenské Ministerstvo životního prostředí již dříve odhadlo, že například likvidace ekologické zátěže v Istrochemu by si vyžádala 350 milionů eur (8,6 miliardy Kč). Podle dřívějších informací ekologů studie ukázala, že v tamním areálu se ve vysoké koncentraci nacházejí látky nebezpečné pro zdraví člověka.

Prezidentka Zuzana Čaputová už po prolomení veta ohlásila, že se ve věci zákona obrátí na Ústavní soud, pokud sněmovna sporná ustanovení neupraví, což se dosud nestalo. Nyní upozornila zejména na to, že zákon může mít likvidační dopady na samosprávy.

„Veřejný zájem na odstranění existujících environmentálních zátěží považuji za jednu z nejvyšších priorit. Stát má ústavou zakotvený závazek chránit životní prostředí. Napadeným ustanovením ovšem zákonodárce část závazku státu přesunul na soukromé osoby, resp. na územní samosprávu a tento postup je podle mě v rozporu s Ústavou,“ uvedla Čaputová.

Stát má podle zákona vyžadovat zmíněnou náhradu za sanaci ekologických zátěží, jež byla dokončena po začátku letošního června a která byla financována z veřejných peněz.

Klub 500, což je svaz velkých zaměstnavatelů na Slovensku, loni označil schválený zákon za útok na soukromé vlastnictví, který hraničí se znárodněním. Při někdejší privatizaci podniků noví investoři na sebe obvykle nepřevzali staré ekologické zátěže.

Na Slovensku jsou stovky znečištěných lokalit, které představují riziko pro životní prostředí. Program sanace některých z nich Slovensko dříve zahájilo s využitím peněz z evropských fondů.

 

Zdroj: ČTK
Foto: archiv Kanceláře prezidentky SR/Branislav Šimončík

 

Go to TOP