Vláda vybrala novou zmocněnkyni pro lidská práva

Novou vládní zmocněnkyní pro lidská práva bude dosavadní předsedkyně vládního Výboru pro práva dítěte Mgr. Klára Šimáčková Laurenčíková, speciální pedagožka a předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání. Do funkce ji na svém jednání 11. května vybrala vláda. Klára Šimáčková Laurenčíková chce ve funkci přispět k prosazování práv dětí, seniorů či postižených i k posílení rovných šancí a soudržnosti a solidaritě české společnosti. Podpořit chce větší spolupráci státu s experty, zaměřit se chce případně i na integraci uprchlíků.

 

Expertku na začleňování ve vzdělávání navrhla a podpořila koalice Pirátů a Starostů. Označil ji za „velmi váženou předsedkyni“ Výboru pro práva dítěte, který spadá pod Radu vlády pro lidská práva. „Člověk se zkušeností a dlouhodobě známými názory, který má sílu agendu lidských práv na úrovni vlády prosazovat, nám bude i v rámci sněmovny jistě důležitým partnerem,“ uvedla členka sněmovního podvýboru pro sexuální a domácí násilí Ingr. Barbora Urbanová.

Magistra Klára Šimáčková Laurenčíková je speciální pedagožka. Působí v Radě vlády pro lidská práva a je zároveň také členkou Výboru pro prevenci domácího násilí či předsedkyní správní rady organizace Asistence. Od roku 2009 byla rok náměstkyní na Ministerstvu školství, kde se starala o inkluzivní vzdělávání a prevenci rizikového chování ve školách.

„Chci pracovat na tom, aby se dařilo naplňovat potřeby ohrožených a znevýhodněných lidí. Přispívat chci k řešení otázek lidskoprávní agendy, které se týkají dětí, seniorů, rovnosti žen a mužů či zdravotně postižených. Aktivně chci přispět k posílení soudržnosti a k solidaritě ve společnosti,“ řekla po svém jmenování nová zmocněnkyně. Dodala, že se bude snažit posílit spolupráci státní správy s experty. Zaměřit se chce i na témata, která rozdělovala společnost. „Dialog chci moderovat nepolarizujícím způsobem,“ uvedla Šimáčková Laurenčíková. Vládu hodlá podporovat při řešení dopadů války na Ukrajině, přispět chce k integraci uprchlíků. Využít při tom chce své zkušenosti se začleňováním ve vzdělávání i s podporou duševního zdraví dětí.

Funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva je již čtvrtým měsícem neobsazená. Koncem ledna na tomto postu skončila na žádost exministryně spravedlnosti prof. JUDr. Helena Válková, CSc.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com a Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání

 

 

 

Go to TOP