Web Domek polopatě nabízí tipy a triky pro všechny, kteří řeší stavbu domu

Pro všechny, kdo staví nebo se chystají stavět rodinný dům, se určitě stane vyhledávaným pomocníkem webový průvodce Domek polopatě. Tento web připravený Kanceláří veřejného ochránce práv je provede stavbou rodinného domu od výběru pozemku pro stavbu až po přidělení čísla popisného – a to polopatě.  Prohlížeč byl aktuálně doplněn o krátké audionahrávky, v nichž jsou na jednoduchých kauzách z praxe ombudsmana vysvětlena problematická stavební témata.

 

Web je postaven na základě zkušeností veřejného ochránce práv. Vychází z témat z oblasti stavebnictví, se kterými se na něj stěžovatelé nejčastěji obracejí. Lidé většinou řeší problémy s umisťováním staveb a jejich povolováním i odstraňováním černých staveb. Ombudsman tedy ví, co  stavebníky nejvíce trápí, a proto jim chtěl pomoci tímto projektem, který je návodným souborem informací na jednom místě.

Domek polopatě stojí na myšlence spolupráce lidí s úřady. Pomůže uvědomit si, co vše je potřeba při stavbě zařídit, s jakými úřady komunikovat a na koho se obrátit. Čtenáři se také dozvědí, jak řešit situace, když s postupem úřadu nesouhlasí, nebo když se něco pokazí.

Domek polopatě nabízí tipy a triky pro všechny, kteří řeší stavbu domu, odkazuje přitom na potřebné žádosti a tiskoviny. Jednotlivá témata jsou na webu chronologicky rozdělená podle toho, kdy je potřeba je – v průběhu stavby domku – řešit. U každého tématu jsou zdůrazněny nejdůležitější rady, které je potřeba mít na paměti, nebo které mohou celý proces velmi ulehčit. Zdůrazněno je také to, se kterým úřadem budou lidé daný úkol řešit, kdo jim s ním může pomoci a jaké jsou nejdůležitější lhůty, jež je potřeba dodržet.

Tvůrci webu chtějí, aby Domek polopatě zůstal živý, průběžně jej proto aktualizují, případně do něj doplňují další informace. Nově přidané krátké audionahrávky se zabývají případy, kterým se ombudsman v minulosti věnoval – ty totiž mohou stavebníky inspirovat nebo je upozornit, kde může číhat úskalí. Stavebníci si tak mohou ušetřit řadu obtíží, pokud se nad svou stavbou zamyslí právě i z jiného úhlu pohledu, který by je třeba jinak nenapadl. Součástí jsou také titulky, aby k audiím měli přístup i lidé se sluchovým postižením.

Web je určený široké, a to i laické veřejnosti – je psaný srozumitelným jazykem, paragrafy tu prakticky nejsou. Tvůrci se snažili nepřepisovat zákony, ale spíš všechna pravidla srozumitelně vysvětlit.

Z reakcí některých stavebních úřadů po spuštění první verze webu je patrné, že jej velmi přivítaly, některé se rozhodly na něj odkázat i na svých webových stránkách, případně při komunikaci s občany.

Při objevování informací na Domku polopatě je možné navíc zabavit i děti – každá stránka, kterou v prohlížeči Chrome otevřou, obsahuje jednoduché obrázky, které lze klikáním myší vybarvovat různými barvami podle toho, kolikrát se na obrázek klikne.

 Leták s odkazy

 

Zdroj: Kancelář veřejného ochránce práv
Foto: canva.com

Go to TOP