Výrobky musí být opravitelné a odolnější, shodli se poslanci EP

Prodlouženou záruční dobu, levnější a dostupnější opravy a konec takzvaných kazítek žádají poslanci Evropského parlamentu (EP) v rezoluci schválené dne 7. dubna 2022. Plánované zastarávání výrobků, které spotřebitele nutí k nákupu nového přístroje, by se mohlo zařadit mezi nekalé obchodní praktiky. Evropská komise normu o právu na opravu představí do konce roku. O přijetí usnesení informoval EP.

 

Motivací pro přijetí právního předpisu je lepší ochrana spotřebitelů i životního prostředí, včetně snížení množství produkovaného odpadu. Podle průzkumu Eurobarometru by 77 procent občanů Evropské unie dalo přednost opravě výrobku před pořízením nového. Elektronický odpad je nejrychleji rostoucím typem odpadu na světě, v roce 2019 ho bylo vyřazeno více než 53 milionů tun.

Poslanci požadují, aby výrobky byly navrženy tak, aby déle vydržely, mohly být bezpečně opraveny a aby jejich části byly snadno vyjímatelné. Součástí práva na opravu by podle poslanců měla být nejen dostupnost náhradních dílů, ale i návodů na opravu a údržbu. Snazší opravy by se měly týkat i elektroniky, včetně mobilních telefonů.

Podle těch českých europoslanců, kteří se na přípravě textu podíleli, začnou nová pravidla platit zhruba do dvou let.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

Go to TOP