Mezinárodním náměstkem na MSp bude bývalý konzul v Šanghaji Richard Krpač

Odborným náměstkem pro mezinárodní a evropskou spolupráci se na Ministerstvu spravedlnosti stane Mgr. Richard Krpač LL.M., bývalý generální konzul v Šanghaji. Uvedl to dnes, tedy 3. března 2022, mluvčí ministerstva Mgr. Vladimír Řepka. Richard Krpač, který nyní působí na Ministerstvu zahraničních věcí, uspěl ve druhém vyhlášeném výběrovém řízení, do prvního se nepřihlásil žádný zájemce.

 

Do působnosti mezinárodního náměstka MSp mají spadat mimo jiné záležitosti spojené s předsednictvím v EU, kterého se Česko ujme od července. Do druhého výběrového řízení se přihlásili tři zájemci, jeden ale nesplňoval požadavky a k pohovorům před výběrovou komisí tak ministerstvo pozvalo dva uchazeče.

Dvaapadesátiletý Krpač podle svého životopisu vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Na Ministerstvu zahraničních věcí začínal v roce 1994 jako právní poradce, působil zde i jako tiskový mluvčí. Byl vedoucím konzulárního oddělení na českém velvyslanectví ve Washingtonu, také generálním konzulem v Kanadě. Před jmenováním generálním konzulem v Šanghaji pracoval jako zástupce vedoucího obchodního úseku na velvyslanectví v Číně. Ovládá angličtinu a ruštinu.

Post náměstka pro mezinárodní a evropskou spolupráci je nový. Vznikl na základě systemizace, která platí od 1. ledna a která přinesla v souvislosti s nástupem nové vlády reorganizaci dosavadních ministerských sekcí. Ministr spravedlnosti JUDr. Pavel Blažek, Ph.D., už dříve uvedl, že mezinárodní náměstek by se měl věnovat vedle českého předsednictví také vztahům s Polskem či Maďarskem.

Na Ministerstvu spravedlnosti bude na základě systemizace působit celkem pět odborných a dva političtí náměstci. Ostatní pozice už úřad obsadil. Justiční sekci nadále vede Klára Cetlová, legislativní Michal Franěk. Ekonomickou sekci řídí Radomír Daňhel, na vězeňství dohlíží bývalý šéf Vězeňské služby Petr Dohnal. Politickými náměstky jsou Antonín Stanislav a Karel Dvořák.

 

Zdroj: ČTK
Foto: MZV.cz

Go to TOP