Němečtí majitelé nových aut VW mají dle GBH nárok na odškodnění i po promlčení

Němečtí majitelé vozů koncernu Volkswagen, kteří si je koupili jako nové, mají nárok na odškodnění za emisní skandál kolem dieselových motorů i po promlčení tříleté lhůty. Rozhodl o tom tento týden Spolkový soudní dvůr (BGH). Vlastníci aut s upravenými dieselovými motory zakoupených jako ojeté na odškodnění po promlčecí lhůtě nedosáhnou, jak již BGH konstatoval před dvěma týdny.

Tříletá promlčecí lhůta podle německých zákonů vypršela v roce 2019, s čímž se dva majitelé vozů koupených jako nové odmítli smířit. Rozhodli se odškodnění vymáhat podle zákona, který náhradu nehledě na promlčecí lhůtu umožňuje až deset let po pořízení věci. Podmínkou podle tohoto právního předpisu je to, že ten, kdo je za výrobek odpovědný, se na úkor poškozeného bezdůvodně obohatil.

Oba majitelé nebyli u nižších soudních instancí úspěšní, soudní dvůr v Karlsruhe ale rozhodl proti předchozím verdiktům. Toto rozhodnutí tak znamená, že o náhradu škod se mohou ucházet všichni, kteří si v Německu protiprávně upravený vůz koupili mezi únorem 2012 a zářím 2015, kdy se skandál dostal na veřejnost. Skandál se týkal více značek koncernu Volkswagen, mimo jiné i vozů české automobilky Škoda.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP