Prezident Miloš Zeman jmenuje nového předsedu NSS tuto středu 2. února

Prezident Miloš Zeman ve středu odpoledne jmenuje nového předsedu Nejvyššího správního soudu. Jeho jméno chce Pražský hrad zveřejnit až v den jmenování. Předchozí předseda JUDr. Michal Mazanec skončil na konci loňského roku kvůli dosažení věkové hranice 70 let.

 

Prezident republiky může nového šéfa NSS vybírat pouze z řad soudců tohoto soudu. Funkční období předsedy soudu trvá deset let. Ministr spravedlnosti JUDr. Pavel Blažek, Ph.D. už dříve uvedl, že místo by mohl obsadit jeden ze tří kandidátů, kterými jsou stávající místopředsedkyně Nejvyššího správního soudu JUDr. Barbara Pořízková a další dva soudci NSS, JUDr. Ing. Filip Dientsbier, Ph.D., a JUDr. PhDr. Karel Šimka, Ph.D., LL.M. Předchozí ministryně spravedlnosti Mgr. Marie Benešová navrhla jako kandidáta na Mazancova nástupce JUDr. Dienstbiera.

Soud nyní řídí místopředsedkyně Barbara Pořízková, která prostřednictvím mluvčí soudu vzkázala, že jméno budoucího předsedy či předsedkyně nezná. „Místopředsedkyně soudu nemá žádnou informaci o tom, kdo by měl být jmenován předsedou NSS,“ uvedla mluvčí soudu Bc. Sylva Dostálová.

Soudce Karel Šimka na dotaz, zda se ve středu chystá na Hrad, uvedl, že to nemůže ani potvrdit, ani vyvrátit. Sdělil, že je potřeba, aby proběhl celý proces až do jmenování.

Z vyjádření JUDr. Dienstbiera plyne, že on k prezidentovi ve středu nemíří. „Mohu potvrdit, že se budu ve středu i další dny věnovat na NSS své práci soudce,“ napsal.

Ministr spravedlnosti Blažek hovořil s prezidentem Zemanem o kandidátech při společném setkání 18. ledna. Po schůzce řekl, že všichni tři kandidáti na funkci jsou skvělí a svého favorita jmenovat nechtěl. Zopakoval, že rozhodnutí záleží na dohodě prezidenta s předsedou vlády, prezident republiky v tomto případě nerozhoduje podle Ústavy sám a jeho návrh na nového předsedu NSS musí být kontrasignován premiérem.

Expředseda JUDr. Michal Mazanec patří k předním osobnostem správního soudnictví v Česku. V roce 2003 se stal místopředsedou NSS, v roce 2018 byl po Josefu Baxovi jmenován předsedou soudu. Vzhledem k věku ale nemohl funkci vykonávat celé funkční období, které trvá deset let.


Zdroj: ČTK
Foto: NSS

Go to TOP