Milostivé léto po třech měsících končí, opakovat se bude podle jiných pravidel

Takzvané milostivé léto pro dlužníky dnes, 28. ledna, po třech měsících končí. Cílem akce bylo umožnit lidem zbavit se exekucí na dluhy

Takzvané milostivé léto pro dlužníky dnes, 28. ledna, po třech měsících končí. Cílem akce bylo umožnit lidem zbavit se exekucí na dluhy u veřejných institucí, a to bez penále, úroků a dalších plateb. Po zaplacení původní dlužné částky neboli jistiny a 908 korun exekutorovi se exekuční řízení uzavře. Koaliční politici už oznámili, že by se milostivé léto mohlo od září ještě na tři měsíce zopakovat.

 

Podle údajů Exekutorské komory ČR bylo loni na konci října v Česku celkem 4,58 milionu exekucí. Mělo je 711 900 dlužníků. Kolik z nich mohlo milostivého léta využít a také to udělalo, není zatím jasné.

Milostivé léto prosadili loni poslanci. Podle odhadů by díky tříměsíčnímu oddlužovacímu projektu mohla skončit až třetina exekucí a dluhu by se mohla zbavit až polovina dlužníků, uvedl už dřív jeden z autorů, poslanec Ing. Patrik Nacher. Tento týden se ale na twitteru zmínil o menším zájmu o milostivé léto. Podle dalšího z autorů, šéfa poslaneckého klubu lidovců Mgr. Marka Výborného situaci zkomplikovalo třeba prudké zdražení energií. Lidé museli hradit vysoké faktury a nemohli peníze využít na splacení jistiny. Jasné zpočátku nebylo ani to, jestli penále a úroky odpustí zdravotní pojišťovny. Objevily se i stížnosti na průtahy při vyřizování. Exekutorská komora ale odmítla, že by exekutoři oddlužovací akci brzdili.

Vládní koalice se shodla na tom, že by se od září do listopadu mohlo milostivé léto ještě zopakovat. Ministr spravedlnosti JUDr. Pavel Blažek, Ph.D. tento týden souhlasil, ale podle něj by to mělo být na dlouhou dobu už naposled. Ministerstvo spravedlnosti a koaliční politici o nastavení pravidel budou debatovat s opozicí, dluhovými poradci i Exekutorskou komorou. Ta pro exekutory pro podzimní akci žádá vyšší odměnu než nynějších 908 korun. Podle ministra Blažka se o částce bude jednat, nepřekročí ale dvojnásobek.

„Otázka odměňování soudních exekutorů zatím zůstává otevřená,“ potvrdila AD mluvčí Exekutorské komory ČR Mgr. Eva Rajlichová s tím, s Ministerstvem spravedlnosti po společném jednání panuje shoda, že pokud dojde k opakování milostivého léta, je potřeba změnit nastavení jeho parametrů. „Exekutorská komora má zájem podílet se na kvalitnější legislativní podobě opakovaného milostivého léta,“ uvedla.  Komora začne sbírat kompletní data po skončení milostivého léta v průběhu února a výsledky zveřejní v březnu. „Nicméně podle prvotních odhadů využila milostivého léta ta zodpovědnější část dlužníků, tedy ti, co své dluhy stejně už nějak spláceli,“ dodala mluvčí.

Poslanci jsou přesvědčeni o tom, že milostivé léto je přínosné nejen pro dlužníky, ale i pro věřitele. Dlužníkům se sice odpustí penále a úroky, původní dluh ale musejí splatit. Věřitelé tak dostanou zpět alespoň část peněz, které se jim vymáhat nedařilo. Do akce se proto zapojily i některé banky či úvěrové společnosti. Části zadluženým v nouzi pomohli se splacením jistiny dárci.

Zdroj: ČTK; redakce AD
Foto: canva.com

 

 

Go to TOP