Německý soud rozhodl, že alergická dívka má právo na školu bez arašídů

 Soud v německém Hannoveru se zastal školačky, která trpí silnou alergií na arašídy. Navzdory původnímu nařízení školského úřadu rozhodl, že dívka má právo chodit do školy, která vytvořila podmínky pro alergiky a zaručuje prostředí bez burských oříšků. Informoval o tom deník Der Spiegel.

 

Rodiče šestileté dívky upozorňovali na to, že děvče nemůže chodit do žádné školy ve své spádové oblasti, protože žádná z nich jí nedokáže zaručit prostředí bez arašídů. Už kontakt s malým množstvím plodů podzemnice olejné totiž může u dívky vyvolat závažnou alergickou reakci, končící v krajním případě i smrtí.

Příslušný školský úřad ale dívce chodit do školy mimo spádovou oblast zakázal a poukazoval na to, že alergické reakce nejsou u školáků ničím výjimečným a že všichni učitelé mají za sebou školení z první pomoci.

„Navštěvovat spádovou školu místo vybrané školy představuje pro žalující nepřijatelnou zátěž,“ upozornil soud.

Kromě toho, že vybraná škola dokáže alergikům zaručit prostředí bez arašídů, je její personál vyškolen, jak postupovat v případě alergických reakcí. Má také certifikát sdružení pro lidi trpící vážnou alergií na ořechy.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

 

Go to TOP