Počet vězňů ve věznicích klesá, klesnout má i počet příslušníků Vězeňské služby

Ministryně spravedlnosti v demisi Mgr. Marie Benešová navrhla na příští rok 7598 tabulkových míst pro příslušníky Vězeňské služby (VS). Je to o sedm

Ministryně spravedlnosti v demisi Mgr. Marie Benešová navrhla na příští rok 7598 tabulkových míst pro příslušníky Vězeňské služby (VS). Je to o sedm méně, než má bezpečnostní sbor letos. Vyplývá to z Návrhu systemizace příslušníků Vězeňské služby České republiky na rok 2022, který dnes, tedy 6. prosince, projedná vláda.

 

Jak zpráva dále uvádí, ministryně spravedlnosti Benešová zároveň žádá pro Vězeňskou službu částku 3,83 miliardy korun na služební příjmy. „Příslušný objem služebních příjmů ve výši 3 825 725 881 Kč je určen pro celkem 7228 míst. Prostředky na služební příjmy zbývajících 370 míst jsou rozpočtovány ve Všeobecné pokladní správě a budou uvolňovány za předpokladu, že příslušná místa budou obsazena,“ stojí v předkladu návrhu systemizace příslušníků VS na příští rok.

Počet vězňů v českých věznicích klesá – podle posledních statistik je ve vězení celkem 18 886 osob. Podle Ministerstva spravedlnosti však je pro určení počtu příslušníků VS rozhodující nikoliv počet střežených vězňů, ale počet oddílů uvnitř areálů věznic, které je zapotřebí hlídat.

Celková ubytovací kapacita věznic je v současné době naplněna na 93,8 procenta. V některých věznicích ale překračuje limit až o 14,7 procenta, v detenčním zařízení v Brně to je pak o více než 31 procent.

Vězeňská služba průběžně rozšiřuje stávající ubytovací kapacity věznic, a to i s ohledem na to, že se od roku 2024 zvětší minimální plocha připadající na jednoho odsouzeného ze čtyř metrů čtverečních na šest – novým trendem je totiž umisťování odsouzených v menších celách a v menších oddílech.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP