NSS zatím vyřídil dvě pětiny stížností podaných po sněmovních volbách

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) dosud vyřídil přibližně dvě pětiny volebních stížností, které obdržel v souvislosti s volbami do Poslanecké sněmovny. Řadu e-mailových podnětů odložil, protože nebyly elektronicky podepsané, odmítl také návrhy, u nichž pisatelé neodstranili vady, na které je volební senát upozornil. Dále odmítl stížnosti, které dorazily po zákonem stanovené lhůtě. Zatím žádnou volební stížnost neposuzoval věcně, informoval dnes média předseda senátu JUDr. Tomáš Langášek, LL.M.

 

Lhůta pro zpochybnění voleb vypršela v pátek odpoledne, když NSS evidoval 210 stížností. Je to téměř trojnásobek oproti roku 2017, kdy jich bylo 77. Příští týden už se bude soud zabývat zejména návrhy, které jsou projednatelné a které obsahují kvalifikované námitky proti volbě konkrétních kandidátů.

Je mezi nimi například návrh podaný Piráty a STAN. Domáhají se vyslovení neplatnosti zvolení poslanců Ondřeje Babky v Jihočeském kraji, Karly Maříkové v Karlovarském kraji a Jaroslava Dvořáka ve Zlínském kraji. Stížnost vychází z jiného výkladu volebního zákona, pokud jde o přidělování mandátů v druhém skrutiniu, než z toho, který použilo ministerstvo vnitra. Piráti a STAN tak navrhují soudu, aby místo Babky, Maříkové a Dvořáka prohlásil za zvolené poslance kandidáta jejich koalice na Vysočině Miloně Slabého (STAN), kandidátku SPD v Jihomoravském kraji Petru Svedíkovou Vávrovou a kandidáta SPD v Olomouckém kraji Pavla Jelínka. Na soud se obrátil také sám Slabý, podobně argumentuje ve své stížnosti ještě volič z Vysočiny Luděk Belán.

Soud se bude zabývat také podnětem Zdeňka Černého, který měl kandidovat na 16. místě koalice Spolu v Jihomoravském kraji. Na poslední chvíli byl z kandidátky stažen. Navrhuje vyslovit neplatnost volby kandidátů koalice Spolu na jižní Moravě a provést přepočet všech přednostních hlasů udělených krajským kandidátům koalice, včetně podnikatele Černého, původně nominovaného ODS.

Volební senát se zabývá i dalšími projednatelnými návrhy, které poukazují například na neústavnost volebního zákona, zejména jeho poslední novely po nálezu Ústavního soudu z ledna letošního roku, nebo na porušení pravidel volební kampaně v souvislosti s kauzou Pandora Papers.

Zákonná dvacetidenní lhůta pro rozhodování volebního senátu uplyne ve čtvrtek 11. listopadu. Ustavující schůze Poslanecké sněmovny má začít v pondělí 8. listopadu, což je nejzazší den, kdy se musí podle ústavy Sněmovna sejít. „Problém rozporu mezi těmito lhůtami se objevuje pravidelně po každých volbách, Nejvyšší správní soud na to opakovaně upozorňuje, řešením by bylo zkrácení desetidenní lhůty na podání volebních stížností, například na sedm dní, jako je tomu v případě stížností proti volbě prezidenta republiky,“ uvedl soudce Langášek.

Zdroj: ČTK; NSS
Foto: AD

Go to TOP