Do slovenského parlamentu putuje návrh zákona o registrovaném partnerství

Uskupení Progresivní Slovensko předloží ve slovenském parlamentu návrh zákona o registrovaném partnerství. Návrhem by se zákonodárci mohli zabývat už na zářijovém zasedání parlamentu, uvedl server Teraz.sk. Slovensko patří do skupiny států Evropské unie, které homosexuální páry právně neuznávají.

„Cílem našeho návrhu je poskytnout všem párům na Slovensku, které nechtějí či nemohou uzavřít manželství, právní uznání jejich svazku,“ uvedla předsedkyně strany Irena Bihariová. Na rozdíl od české úpravy registrovaného partnerství, by to slovenské bylo otevřené i heterosexuálním párům.

Navrhovatelé tvrdí, že uzavření i zrušení registrovaného partnerství by bylo snazší než v případě manželství. Úprava by dávala právo si osvojit dítě, kterého je rodičem jeden z partnerů. V rámci svazku by partneři měli právo na vdovský důchod, na poskytnutí informací o zdravotním stavu druhého partnera a partner by byl zařazen i mezi zákonem uznávané dědice.

Není ale jasné, jakou šanci má současný návrh zákona na schválení v parlamentu. V roce 2014 slovenský parlament schválil rozsáhlou většinou, že manželství je výlučný svazek muže a ženy. Návrhy na zavedení registrovaného partnerství slovenští zákonodárci již dříve odmítli.

Podle Evropské komise je Slovensko ve skupině šesti zemí, které právně neuznávají stejnopohlavní páry. Podobná situace panuje také v Polsku, Rumunsku či Bulharsku. Česká republika zavedla registrované partnerství do své právního řádu v roce 2006.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP