Financování dětských skupin, včetně příspěvků rodičů, zřejmě zakotví zákon

Financování dětských skupin včetně příspěvků rodičů zřejmě zakotví přímo zákon. Předpokládá to novela, jejíž schválení dne 17. srpna doporučil Senátu jeho školský výbor. Předloha upravuje také pravidla fungování dětských skupin. Navštěvovat by je mohly děti od půl roku věku do zahájení školní docházky.

Schválení novely beze změn podpořil už minulý týden také garanční sociální výbor i ústavně-právní výbor horní komory. Plénum ji posoudí na schůzi, která začne dnes, 18. srpna.

Zařízení by se podle předlohy musely jmenovat dětská skupina. Jejich financování bude vycházet z normativu pro soukromé mateřské školy. Na děti do tří let by stát v současnosti dával asi 9600 korun měsíčně a na starší děti zhruba 5600 korun měsíčně. Úhrada rodičů na dítě do tří let by činila nejvýše 4000 korun měsíčně, předloha předpokládá pravidelnou valorizaci.

Dětské skupiny původně vznikaly v reakci na nedostatek míst v mateřských školách. V souvislosti s blížícím se koncem jejich financování z evropských fondů kabinet navrhoval přeměnu těchto zařízení na jesle, tedy zařízení pro nejmenší děti. Ve Sněmovně ale s plánem narazil, část opozice varovala před likvidací dětských skupin. Poslanci nakonec vládní předlohu celkově upravili. Nyní je v provozu přes tisíc skupin s asi 15 000 místy.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP