Ústavně-právní výbor Senátu schválil návrh na dodatečné zvýšení důchodů

Návrh na dodatečné zvýšení důchodů o 300 korun od příštího roku doporučil ve středu 11. srpna 2021 Ústavně-právní výbor Senátu schválit beze změny. Návrhem novely zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, se bude ještě v příštím týdnu zabývat senátní Výbor pro sociální politiku, který je v tomto případě garančním výborem, a poté plénum Senátu. Předseda Ústavně-právního výboru Ing. Tomáš Goláň očekává, že na plénu zazní pozměňovací návrh týkající se důchodů pro zaměstnance integrovaného záchranného systému.

 

Příslušníci integrovaného záchranného systému by mohli předčasně chodit do důchodu až o pět let dřív bez dopadu na výši penze.

„V tom zákoně byl jeden pozměňovací návrh, který se týkal integrovaného záchranného systému. Ten byl nešťastný, přiznával dřívější odchody do důchodu i administrativním pracovníkům a lidem, kteří nemají ztížené pracovní podmínky,“ řekl Tomáš Goláň. Ministerstvo práce a sociálních věcí podle něj s výborem nekomunikovalo, proto připravil vlastní pozměňovací návrh, ale dospěl k závěru, že není příliš kvalitní, a stáhl ho. „Nicméně očekávám, že to, co se týká IZS, bude na plénu celé vyňato a bude to dopracováno jiným zákonem,“ dodal.

Novela zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, navíc od roku 2023 zavádí příspěvek 500 korun za každé vychované dítě.

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se podle zákona zvyšují vždy od ledna, a to o růst cen a polovinu růstu reálné mzdy. Valorizace tak už odráží zdražování za určité období i část navyšování výdělků.

Mimořádné přidání zdůvodnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí v podkladech k novele tím, že očekávaný růst penzí bude nižší než v posledních letech.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Senát ČR/Tomáš Rasl

Go to TOP