V italském i francouzském parlamentu se jedná o zákonech ke covidpasům

Italská vláda schválila nová koronavirová opatření, která mimo jiné zahrnují vstup do vnitřních prostor restaurací, kin či sportovišť pouze s covidovým pasem. Nový dekret, který má platit od 5. srpna a ještě ho musí schválit parlament, rovněž předpokládá další prodloužení nouzového stavu v zemi vyhlášeného kvůli pandemii. Ten platí v Itálii od loňského ledna po několika prodlouženích zatím do konce července. Nově by měl být prodloužen do konce roku.

Podle nového vládního dekretu by měli od 5. srpna lidé starší 12 let v Itálii smět do vnitřních prostor restaurací, do kin, divadel, muzeí, posiloven či do bazénů pouze s takzvaným zeleným pasem, který potvrzuje nejméně jednu dávku očkování proti covidu-19, prodělání této nemoci v předchozím půlroce či negativní test na koronavirus starý maximálně 48 hodin. Takzvaný zelený pas platí v Itálii od června a dosud je nutný jen pro vstup do pečovatelských domů či na velké akce, jako jsou koncerty nebo sportovní utkání.

Italská vláda se novým opatřením snaží přimět více Italů k očkování proti covidu-19 a omezit tak šíření epidemie. V této šedesátimilionové zemi má dokončené očkování proti covidu zatím asi 53 procent obyvatel starších 12 let.

Prokazování se covidovým pasem při vstupu do kin, muzeí či sportovišť a všech míst, kde je více než 50 lidí, zavedla tento týden také Francie, kde bude tato povinnost od srpna platit rovněž pro restaurace a obchodní centra. Zavedení pasů po celé Francii vyvolalo protesty, ale také vlnu zájmu o očkování.

Přísnější jsou v Řecku, kde od minulého pátku do konce srpna smí do vnitřních prostor restaurací, kaváren a zábavních podniků jen očkovaní.

Podle italských médií se vláda používáním covidových pasů také snaží vyhnout tomu, aby nemusela znovu zavádět omezení jako například zákaz nočního vycházení, jako to dělají v posledních týdnech některé španělské regiony.

Například v Katalánsku tamní nejvyšší soud dne 22. července potvrdil prodloužení zákazu nočního vycházení zavedeného minulý týden v asi 160 obcích s nejhorší epidemickou situací. Zákaz má zatím platit do 30. července. Zákaz vycházení od jedné do šesti ráno minulý týden potvrdil také soud ve Valencii, kde toto omezení platí v osmi desítkách obcí a kde je též omezeno shromažďování na 10 lidí. Na Baleárách se od soboty nebudou smět od jedné do šesti ráno setkávat osoby z různých domácností.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP