V Chebu by mohla vzniknout pobočka Krajského soudu v Plzni

V Chebu by mohla vzniknout pobočka Krajského soudu Plzeň. Řešila by případy z Karlovarského kraje, kterými se plzeňský krajský soud zabývá. Chebská pobočka by vyšla levněji než vybudování zcela nové budovy v Karlových Varech, o které se dříve uvažovalo.

Podle mluvčí krajského soudu Mgr. Jany Durné by mělo jít o plnohodnotnou pobočku, která by se zabývala jak administrativou, tak soudním jednáním krajského soudu. Znamenalo by to i rozšíření personálu. „V současné době jde o záměr, takže konkrétní personální potřeby nejsou zatím upřesněny,“ doplnila Durná.

V Chebu v současné době působí prvoinstanční Okresní soud Cheb. V areálu nedávno rekonstruované budovy jsou ale prostory, které by po úpravách mohly sloužit právě pro pobočku krajského soudu.

Krajský soud Plzeň měl dříve pobočku u soudu v Karlových Varech. Fungovala ale jen jako podatelna. S vybudováním zcela nové budovy se počítalo před lety v areálu krajského úřadu. Záměr ale nikdy nebyl uskutečněn.

Hejtman Karlovarského kraje Ing. Petr Kulhánek ee dohodl s předsedou plzeňského krajského soudu Mgr. Alexandrem Kryslem na tom, že Karlovarský kraj připraví legislativní návrh, který by umožnil zřízení pobočky krajského soudu v Chebu. Zákonnou iniciativu by mohli krajští zastupitelé schvalovat už letos v září. Sněmovna by se tak podle Kulhánka mohla návrhem zabývat po sněmovních volbách. „Vzhledem k tomu, že se jedná spíše o technickou úpravu zákona, bylo by ideální, kdyby se ji podařilo schválit v 1. pololetí roku 2022, což by bylo v souladu s dokončením rekonstrukce budovy soudu v Chebu,“ dodal hejtman.

Zdroj: ČTK
Foto: justice.cz

Go to TOP