Poslanci schválili zákon o státní sociální podpoře, zvýší přídavky na děti

Přídavky na děti se zvýší zhruba o čtvrtinu a rozšíří se okruh rodin, které na ně mají nárok. Rozhodla o tom Sněmovna, když schválila novelu zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře s technickými úpravami horní komory. Předloha také zvýší sazby přídavků pro pracující rodiny a daňové zvýhodnění na druhé a další děti. Nyní ji dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Přídavky vzrostou o 26 procent. Nárok budou mít rodiny s příjmy do 3,4 násobku životního minima místo dosavadního 2,7násobku, a to zpětně, od července. Navýšení dávek pro víc dětí by mělo ročně stát zhruba 5,5 miliardy korun. Nyní je pobírá asi desetina dětí, nově by to měla být pětina. Přídavek by tak mělo mít kolem 490 000 dětí.

Podle novely se bude nově vyplácet podle věku dítěte 630 korun, 770 korun a 880 korun. V rodinách, kde aspoň jeden z rodičů pracuje, podniká, je na rodičovské, nemocenské, ošetřovném či v důchodu, je dávka o 300 korun vyšší. Novela sumu zvyšuje na 500 korun. Výdělek ze studentské praxe či brigády se nebude započítávat do posuzovaného příjmu a rodina kvůli tomu o přídavky na děti nepřijde.

Daňové zvýhodnění na druhé a další děti vzroste asi o 15 procent. Senát částky mírně upravil tak, aby byly dělitelné 12, tedy počtem měsíců v roce. U druhého dítěte bude činit daňová sleva 22.320 korun ročně místo nynějších 19.404 korun. U dalších dětí vzroste z 24.204 korun na 27.840 korun za rok. Daňová sleva by měla státní rozpočet vyjít zhruba na 2,5 až 2,7 miliardy korun.

Předloha počítá také s tím, že dávky bude vyřizovat úřad práce v místě skutečného bydliště, ne podle trvalého bydliště.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

Go to TOP