V prvním čtvrtletí přibylo 40 soudních znalců, připravuje se jmenování dalších

Za první tři měsíce letošního roku přibylo v České republice asi 40 nových soudních znalců. Proti loňsku jich ubyla asi tisícovka, šlo ale o neaktivní, staré nebo nemocné znalce. Při interpelacích v Poslanecké sněmovně dne 8. července to uvedla ministryně spravedlnosti Mgr. Marie Benešová. Reagovala na interpelaci poslance Jakuba Michálka, který se na ni obrátil právě kvůli obavám z poklesu počtu znalců i kvůli jejich nízkým odměnám.

 

Podle ministryně Marie Benešové jsou další zájemci o pozici znalce a momentálně se připravuje jmenování 40 až 50 dalších. Uvítala, že jsou mezi nimi zájemci o obory považované za neatraktivní.

Soudní znalci i tlumočníci se od letošního roku řídí novými zákony. Ty by jim měly přinést přísnější podmínky pro práci, ale i vyšší odměny. Marie Benešová řekla, že pokud by nebyla krize kvůli onemocnění covid-19, vyjednala by pro znalce lepší podmínky. Takto bude muset jednat ještě s ministryní financí JUDr. Alenou Schillerovou, Ph.D., a naléhat na ni, aby pro příští rok zvýšila objem peněz určených právě pro znalce. Řekla také, že nový zákon o znalcích je dobře připravený.

Každý zájemce o práci znalce má nyní právní nárok na jmenování, pokud složí vstupní zkoušku a doloží požadované vzdělání odpovídajícího směru. Dosavadním znalcům znalecké oprávnění nezaniklo. Na složení nové zkoušky a podání žádosti o zápis do seznamu znalců mají následujících pět let.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP