LRV doporučila vládě neschválit dvě ze tří novel reformy penzí

Legislativní rada vlády doporučila dne 1. července kabinetu, aby neschválil dvě ze tří důchodových novel, které připravilo ministerstvo práce jako penzijní reformu. Podle doporučení by kabinet neměl přijímat návrh zákona se změnami systému penzí a minimálním desetitisícovým důchodem a normu s novým bonusem za vychované dítě. Podpořit by naopak mohl třetí novelu s dřívější penzí pro náročné profese. Rozhodnutí rady sdělil mluvčí Ministerstva spravedlnosti Mgr. Vladimír Řepka. Kdy by mohla vláda novely projednávat, není zatím jasné.

Trojici důchodových novel jako svou reformu penzí představila loni v prosinci ministryně práce Jana Maláčová. Hotové normy vládě poslala začátkem května, tedy pět měsíců před volbami. Mluvčí Řepka už dřív uvedl, že zákony má vládní legislativní rada projednat do 60 dnů po předložení. Zabývala se jimi dnes.

První návrh zákona počítá s rozdělením nynějšího veřejného důchodového systému na dva pilíře. Z nultého by se vyplácel všem solidární minimální důchod ve výši 28 procent celostátní průměrné mzdy a z prvního zásluhový díl podle odpracovaných let a výše výdělků.
Druhý návrh počítá s bonusem 500 korun za vychované dítě, tato částka by se stala součástí důchodu a pravidelně by se valorizovala.
Podle třetího návrhu zákona by měli dřív chodit do penze lidé v náročných profesích, a to o rok za každých odpracovaných deset let. Podle dřívějších údajů by se to mohlo týkat zhruba desetiny zaměstnanců v Česku, tedy více než 400 000 lidí.

Proti návrhům je ministerstvo financí. Podle něj navrhované změny udržitelnost systému penzí ještě zhoršují a příjmy na důchody neřeší. Podobné výhrady měly i některé další resorty.

Podle Vladimíra Řepky LRV doporučila vládě neschválit změnu systému penzí s minimálním důchodem a bonus na dítě, a naopak schválit dřívější důchod pro náročně profese. Důvody rozhodnutí rady mluvčí neupřesnil. Už dříve uvedl, že legislativní rada posuzuje, zda jsou návrhy v souladu s ústavním pořádkem i ostatními zákony, mezinárodními smlouvami či právem EU. Zaměřuje se i na srozumitelnost a jednoznačnost či na hodnocení dopadů (RIA).

Současná vláda si reformu penzí stanovila v programu jako první ze svých šesti strategických směrů. Dohodu na podobě reformních změn ale koalice nemá. Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová už před několika měsíci prohlásila, že tento kabinet komplexní důchodovou reformu nepředloží a na přijetí změn není do voleb už dost času.

O reformě jednala komise pro spravedlivé důchody. Na přesné podobě reformních změn se neshodla. Podle šéfky komise Danuše Nerudové byla ale shoda na principech. Představy sněmovních stran o podobě systému se přesto liší.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP