Návrh nového stavebního zákona narazil na nesouhlas senátních výborů

Na svém jednání 23. června 2021 doporučil Ústavně právní výbor Senátu, aby zamítl nový stavební zákon. Podle zpravodajky tohoto výboru Ing. Bc. Anny Hubáčkové prošel návrh na zamítnutí hladce. Stejný, tedy zamítavý postoj zaujal k návrhu zákona ve stejný den i Hospodářský výbor, proti přijetí předpisu hlasovalo všech devět přítomných členů. Senátorům vadil například způsob projednávání nového zákona, přesun stavebních úřadů pod stát, centralizace státní stavební správy a sloučení ochrany veřejného zájmu do jednoho úřadu.

 

Nejvýznamnějším argumentem pro zamítavý postoj byl podle Anny Hubáčkové způsob projednávání předloh, který byl podle ní v rozporu s legislativními pravidly a nebylo možné se účastnit meziresortního připomínkového řízení. Dalším argumentem proti novému zákonu bylo vzdálení úřadů od občanů, protože nové uspořádání bude založeno na krajských městech. Anna Hubáčková poznamenala, že o detašovaných pracovištích se v zákoně nehovoří.

Ministryně pro místní rozvoj Ing. Klára Dostálová ale již dříve řekla, že se bude snažit vyjednat se starosty, aby úředníci stavebních úřadů zůstali tam, kde jsou nyní. Podle vyjádření ministryně by si úředníci mohli vzájemně pomáhat na těch úřadech, kde by se sešlo víc záměrů. Na stavebních úřadech budou muset například pracovat minimálně čtyři lidé. MMR uvádí, že v současné době je 16 procent úřadů, kde pracuje jen jeden člověk. Může se pak stát, že kvůli jeho nemoci pracoviště nefunguje.

Nový stavební zákon se připravuje několik let. Vláda si od něj slibuje hlavně rychlejší stavební řízení. Poslaneckou sněmovnou prošel v té podobě, která počítá s přesunem stavební správy pod Nejvyšší stavební úřad s krajskými stavebními úřady a jejich územními pracovišti. Organizován by byl podobně jako třeba finanční správa.

Se schválenou podobou stavebního zákona nesouhlasí například kraje. Již před časem ji kritizovaly například i ekologické organizace nebo Česká komora architektů. Za krok správným směrem zákon naopak označila Asociace developerů nebo Hospodářská komora.

Senát bude nový stavební zákon projednávat začátkem července. Předseda Hospodářského výboru Ing. Vladislav Vilímec řekl v pondělí 21. června, že „zákon se nedá upravit a že u žádného ze senátorských klubů nevnímá podporu tohoto zákona“. Pokud Senát nový stavební zákon zamítne, bude se muset v Poslanecké sněmovně najít alespoň 101 hlasů pro jeho přehlasování. Při předchozím schvalování prošel o pět hlasů.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Senát PČR

Go to TOP