Nejvyšší soud SR zrušil osvobozující verdikt v případu vraždy Jána Kuciaka

Slovenský Nejvyšší soud zrušil dne 15. června 2021 osvobozující verdikt nižšího soudu nad dvěma obžalovanými v případu vraždy novináře Jána Kuciaka, při které byla v roce 2018 zastřelena i reportérova přítelkyně Martina Kušnírová. Zároveň potvrdil vinu vrahova pomocníka Tomáše Szabóa, který si ve vězení odpyká 25 let. Vůči verdiktu Nejvyššího soudu se nelze odvolat. Szabó je třetím pravomocně odsouzeným v případu Kuciakovy vraždy.

 

Po verdiktu se Specializovaný trestní soud bude muset znovu zabývat obžalobou proti podnikateli Marianu Kočnerovi, který si podle prokuratury Kuciakovu vraždu objednal, a také proti Aleně Zsuzsové, jež podle obžaloby zločin zprostředkovala. Kočnera i Zsuzsovou soud první instance loni v září obžaloby zprostil.

„Soud prvního stupně rozhodl předčasně a náležitě nezjistil skutkový stav a nevypořádal se se všemi okolnostmi důležitými pro rozhodnutí. Rozhodnutí náležitě nezdůvodnil,“ řekl předseda trestního senátu Nejvyššího soudu Peter Paluda. Dodal, že nižší soud také nezohlednil některé důkazy, na což už dříve upozornili například právní zástupci rodin Kuciaka a Kušnírové. Rozhodnutí Nejvyššího soudu podle Paludy ovšem neznamená, že Kočner či Zsuzsová by v novém procesu automaticky měli být uznáni vinnými.

Kuciakův otec i matka Kušnírové označili verdikt Nejvyššího soudu za první krok k nastolení spravedlnosti ohledně zmíněného zločinu. „Dopadlo to přesně tak, jak jsem si přál. Už jsem začal i pochybovat, ale spravedlnost nakonec existuje,“ řekl k rozsudku Kuciakův otec.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v prohlášení uvedla, že Nejvyšší soud svým rozhodnutím učinil velmi důležitý krok pro obnovení důvěry v justici. „Ján Kuciak poukázal na cynismus mocných, on i jeho přítelkyně na to doplatili životem. Od vyšetření jejich vraždy a potrestání všech viníků se proto odvíjí důvěra veřejnosti ve stát a v jeho instituce,“ uvedla Čaputová, která je sama právničkou.

Prokuratura tvrdí, že Kočner si objednal Kuciakovu vraždu jako pomstu za to, že novinář poukazoval na jeho podezřelou ekonomickou činnost, což mohlo Kočnerovi překazit plánovaný vstup do politiky. Kočner si v současnosti odpykává dlouholetý trest vězení za padělání směnek. Alenu Zsuzsovou zase loni v prosinci Specializovaný trestní soud uznal vinnou ze zprostředkování jiné vraždy a vyměřil jí trest 21 let vězení, tento rozsudek ale není pravomocný.

Tomáš Szabó byl potrestán nejen za podíl na vraždě Kuciaka, ale i za účast na loupežné vraždě podnikatele Petera Molnára z roku 2016.

Už dříve se bývalý voják a Szabóův bratranec Miroslav Marček přiznal k tomu, že zastřelil Kuciaka a Kušnírovou a předtím také Molnára. Soud mu za to v samostatném líčení vyměřil trest 25 let vězení. Ke zprostředkování Kuciakovy vraždy se zase doznal Zoltán Andruskó, který při vyšetřování spolupracoval s policií a dostal 15 let.

Vražda Kuciaka a Kušnírové vyústila na Slovensku před třemi lety v rozsáhlé protivládní demonstrace a v politickou krizi.

 

Zdroj: ČTK
Foto: cs.wikipedia.org/wiki

Go to TOP