Plánovaná registrace do katastru nemovitostí je dle odborníků nezákonná

Český úřad zeměměřický a katastrální plánuje od června zrušit možnost anonymního nahlížení do katastru, lidé se budou muset registrovat. Podle expertů je ale takové omezení přístupu nezákonné a sníží úroveň ochrany soukromí a osobních údajů. Lidem se přístup k údajům kvůli složité registraci podstatně ztíží, a někomu i zcela znemožní. Tvrdí to advokát Mgr. Petr Novotný, který se obrátil otevřeným dopisem na vedení Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního a v zájmu ochrany práv občanů úřad oficiálně žádá, aby od zamýšlených změn upustil. Za jeho názor se postavili SVJ a odborníci z praxe a založili iniciativu občanů Otevřený katastr.

Anonymní uživatelé nebudou mít v internetovém katastru nemovitostí od června přístup ke jménu vlastníka nemovitosti či účastníka řízení, dostanou se pouze k základním údajům. Kompletní údaje budou dostupné jen přihlášeným uživatelům pomocí dálkového přístupu do katastru nebo přes portál eIdentita, který ale podle advokáta Novotného reálně využívá jen malý zlomek občanů.

„Přístup k informacím je jedním ze základních principů demokratického právního státu. Omezovat ho lze pouze v souladu se zákonem, v případech, kdy to nejde jinak, a pouze na nezbytnou dobu. Katastr nemovitostí je ze zákona veřejný, občané mají právo do něj nahlížet bez nutnosti identifikace,“ uvedl Mgr. Novotný, který zastupoval obyvatele pražského Zeleného údolí ve sporu o pozemky pod jejich byty či domy a hájil také například nájemníky v Písnici před prodejem sídliště novému investorovi.

Úřad rozhodnutí zdůvodnil extrémním nárůstem počtu přístupů, které podle něj z velké části tvořilo nezákonné vytěžování databáze softwarovými roboty. Novotnému vadí i forma, jakou úřad o změnách informoval – na webu nahlížení do katastru nemovitostí v dubnu prezentoval jako upozornění uživatelům aplikace, jiným způsobem chystanou novinku neoznámil. „Připravovaná změna je nezákonná, navíc prováděná plíživě formou technické úpravy databáze,“ podotkl advokát.

Novotný míní, že úředníci by si neměli „brát občany jako rukojmí proti softwarovým robotům nebo přetíženým databázím“. Upozornil mimo jiné na to, že katastrální úřad bude nyní zpracovávat osobní údaje o každém, kdo se do registru přihlásí. Vedle osobních údajů vlastníků nemovitostí tak bude mít kompletní přehled o tom, kdo a kdy do katastru nahlíží a o jaké nemovitosti se zajímá.

„Od revoluce jsme zvyklí, že se kdokoliv může do katastru podívat bez jakékoli identifikace. To se teď najednou po třiceti letech změní. Společenství vlastníků jednotek ale musí nahlížet do katastru nemovitostí, aby mohla plnit zákonné povinnosti. Kolem nutnosti registrace se nevede žádná veřejná diskuze a úřad to změní zcela v tichosti. Dle našich záznamů má ze 70 000 českých SVJ pouhých 7,1% datovou schránku, a jedna pětina nemá ani email, natož pak, aby měli povinnost mít členové jakoukoliv eIdentitu,“ tvrdí předseda SVJ Mirek Kaigl ze společnosti Paragrafs.

Úřad na webu informoval o tom, že omezením anonymního přístupu chce zvýšit ochranu soukromí a osobních údajů vedených v katastru. Omluvil se „všem korektním uživatelům za mírné zhoršení komfortu“. „Úpravy aplikace nezpůsobí běžným uživatelům větší komplikace,“ uvedl. Zároveň ujistil, že informace budou i po přihlášení zobrazovány bezplatně.

Zdroj: ČTK
Foto: AD

 

Go to TOP