Lidé v karanténě budou dostávat příspěvek k nemocenské až do prázdnin

Lidé, kteří jsou v nařízené karanténě nebo izolaci, budou zřejmě až do konce června dostávat k nemocenské příspěvek až 370 korun denně. Předpokládá to vládní novela zákona č. 121/2021 Sb., o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě, kterou ve středu 21. dubna 2021 schválila – zrychleně ve stavu legislativní nouze – Poslanecká sněmovna. Pro novelu hlasovalo hlasy 87 z 96 přítomných poslanců.

 

Příspěvek k nemocenské má zabránit propadu příjmů, a motivovat tak občany k tomu, aby po setkání s nakaženými zůstávali v karanténě, nemoc dál nešířili a hlásili své kontakty. I díky němu vzrostl – podle předkladatelů novely – počet karantén a izolací o desetinu. Prodloužení vyplácení příspěvku přijde stát asi na 300 milionů korun. „Jde o relativně levný nástroj pro kontrolu pandemie,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Dipl.-Pol. Jana Maláčová, MSc. Nynější zákon se vztahuje pouze na březen a duben t. r.

Příspěvek k nemocenské dostávají lidé prvních 14 kalendářních dnů nařízené karantény. Nejvýše mají 90 procent svého průměrného výdělku. Nárok se vztahuje také na lidi s nemocenským pojištěním pracujícím na dohody. Vyloučeni jsou ale ti, kteří by se ocitli v karanténě do pěti dnů po návratu ze zahraničí, pokud nešlo o pracovní cestu.

Bonus zaměstnancům vyplácí zaměstnavatel. Náklady si odečítá ze sociálních odvodů. Bonus nepodléhá dani z příjmů ani exekuci a nezapočítává se do příjmů pro výpočet sociálních dávek. Netýká se jen nařízených karantén souvisejících s covidem-19, ale i s ostatními infekčními nemocemi.

Novelu zákona č. 121/2021 Sb., o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě, nyní dostanou k posouzení senátoři.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP