Advokát zaslal NSS návrh na zrušení opatření Ministerstva zdravotnictví

Advokát doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D., navrhl Nejvyššímu správnímu soudu, aby zrušil sobotní opatření Ministerstva zdravotnictví omezující setkávání lidí. Podle advokáta narušuje právo na soukromí, rodinný život či projevování náboženské víry. Resort navíc postupoval chybně, když opatření vydal bez předchozího souhlasu vlády, uvedl JUDr. Koudelka na svém webu.

Ministerstvo opatřením zakázalo setkávání více než dvou lidí, ačkoliv původně mělo být od pondělí podle rozhodnutí bývalého ministra zdravotnictví Jana Blatného povoleno setkávání až 20 lidí pod širým nebem a deseti uvnitř budov. Rozhodnutí omezit setkávání na dva lidi zdůvodnil nový ministr zdravotnictví obavami epidemiologů, aby větší rozvolnění nezvrátilo křehký pozitivní trend ve vývoji epidemie onemocnění covid-19.

Rozhodnutí ministerstva schválila vláda v pondělí. Podle docenta Koudelky ale resort neměl právo opatření vydat bez předchozího souhlasu kabinetu. To lze jen, hrozí-li nebezpečí z prodlení. Resort se však do časové tísně dostal vlastní nečinností, a nemůže se proto nebezpečí z prodlení dovolávat, je přesvědčený advokát Koudelka.

Ministerstvu dále vytýká, že formulace opatření dopadá i na neorganizované mezilidské setkávání, například v rodinách. Koudelka to považuje za narušení práva na soukromí a práva na rodinný život. „Je soukromou věcí, zda si člověk do svého bytu pozve tři své sourozence. Je jeho věcí, zda se doma pohybuje s rouškou či ne, včetně jeho hostů,“ argumentuje advokát. Omezení setkávání jen na dva lidi podle Koudelky znamená, že by při přísném výkladu nemohli synové a dcery navštívit ani své rodiče, pokud nežijí v jedné domácnosti.

Ministerstvo zdravotnictví podle Koudelky překročilo svoji pravomoc omezením možnosti shromažďování. „Zásah je o to citelnější, že jsou vyhlášeny volby do Poslanecké sněmovny a již probíhá volební kampaň,“ zdůraznil advokát. Opatření tak podle něj zasahuje do voleb jako základního prvku demokratického režimu státu.

Koudelkovi se nelíbí ani omezení mší. Podle něj tím resort zasahuje do práva na projevování náboženské víry společně s jinými a na autonomii církví.

U NSS hodlá advokát napadnout i způsob, jakým ministerstvo v opatření přistupuje k imunitě, kterou člověk získá očkováním a imunitě získané proděláním onemocnění. „Očkování je zvýhodněno tím, že se k němu přistupuje, jak kdyby imunita nebyla časově omezena, zatímco u prodělané nemoci je časově omezena na 90 dnů,“ poukazuje Koudelka. Obává se, že ze strany ministerstva může jít o vytváření tlaku na občany, aby se nepovinné očkování stalo ve skutečnosti povinným.

Média v pondělí přinesla vyjádření některých právníků, podle nichž je opatření neústavní a nelze je vyhlásit podle pandemického zákona, podle ministra Arenbergera však z konzultací s právníky vyplynulo, že je opatření v pořádku.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP