První nepodmíněný trest za propagaci terorismu je zatím nepravomocný

K šesti letům vězení za propagaci terorismu odsoudil 16. března 2021 Krajský soud v Brně muže, který v internetové diskusi schvaloval teroristický čin z roku 2019 na Novém Zélandu. Rozsudek není pravomocný, odsouzený se chce podle iDnes.cz odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci. V souvislosti se schvalováním útoku na dvě mešity v novozélandském Christchurchi řešily české soudy víc podobných případů, obžalovaní ale dosud dostávali pouze podmíněné tresty.

Pravicový extremista z Austrálie zastřelil v březnu 2019 při útoku ve dvou mešitách v Christchurchi pět desítek mužů, žen i dětí. Akci vysílal v přímém přenosu na internetu.

Obžalovaný B. Č. se před soudem bránil, že nešlo o schvalování trestného činu, nýbrž o výzvu k zamyšlení. Byl to komentář k tomu, „že teď se karty obrátily a najednou je tu jiný psychopat, který střílí na muslimy,“ citoval obžalovaného iDnes.cz. Soudce se s tímto tvrzením neztotožnil. „Obžalovaný nevyjádřil lítost nad činem, ale jen nad sebou samým. Z toho samotného znění komentáře jde odvodit, že se nejednalo o kritiku, ale o pochvalu,“ řekl podle iDnes.cz soudce při odůvodnění verdiktu.

Krajský soud v Plzni uložil letos v únoru za podobný internetový komentář k témuž útoku třicetiměsíční podmíněný trest s tříletou zkušební dobou odsouzenému M. T.

Další diskutující O. P. ze Žďáru nad Sázavou napsal do internetové diskuse příspěvky, kde mimo jiné chválil, jakou střelec v mešitách zvolil ráži, a litoval, že si útočník nekoupil větší zásobníky. Za to dostal loni tříletý podmíněný trest. Tříletý podmíněný trest dostal za schvalování útoku na Novém Zélandu i padesátiletý V. K. „Konečně někdo ukázal, jak se na Mohamedány musí. Dobrá práce,“ napsal na facebooku. Za podporu a propagaci terorismu dostala dvouletý podmíněný trest od Pražského městského soudu i R. P. za výroky na facebooku, v nichž střelci děkovala za odvahu.

Zdroj: ČTK; idnes.cz
Foto: www.canva.com

Go to TOP