NS zrušil zprošťující rozsudek v kauze e-shopu se semeny konopí

Nejvyšší soud zrušil osvobozující rozsudek nad dvěma společníky e-shopu se semínky konopí, konopnou kosmetikou a potravinami. Vyhověl tak dovolání nejvyššího státního zástupce JUDr. Pavla Zemana proti rozsudku, podle kterého se neprokázalo, že by se obchod orientoval na konzumenty marihuany pro její psychoaktivní účinky.

„Nejvyšší soud se ztotožnil s námitkami nejvyššího státního zástupce, podle kterých odvolací soud skutek obviněných nesprávně právně posoudil,“ řekl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Mgr. Petr Malý. Případ se podle něj vrací k Obvodnímu soudu pro Prahu 2. Rozhodnutí NS padlo neveřejně, odůvodnění zatím není na jeho webu přístupné.

Muži čelili obžalobě ze šíření toxikomanie, Obvodní soud pro Prahu 2 je předloni v říjnu zprostil, což potvrdil loni v květnu i Městský soud v Praze. Oba pražské soudy poukázaly například na to, že se nenašel žádný zákazník, který by nakoupená semínka prokazatelně využil s úmyslem vypěstovat a konzumovat marihuanu. E-shop také nenabízel ucelený sortiment, chyběly například kuřácké potřeby.

Podle žalobců lze ale těžko věřit tomu, že cílem obviněných bylo pouze šířit konopí jako lék. V dovolání poukázali na to, že v naprosté většině případů je konopí pěstováno, aby bylo užito jako psychotropní látka. „Jedná se o notorietu, přičemž i oběma obviněným muselo být zřejmé, že většina jejich zákazníků si semena konopí v jejich obchodě objednává právě proto, aby z nich vypěstovala rostliny konopí s co nejvyšším obsahem psychoaktivních látek, a to právě za účelem jejich toxikomanického zneužití,“ stálo v dovolání nejvyššího státního zástupce.

Žalobci poukázali také na to, že na webu jsou informace o vůni, chuti i zaručeném obsahu THC, přičemž nejde jen o reklamní strategii. „Tomuto závěru lze oponovat tím, že právě ona ‚reklama‘ v sobě zcela neodmyslitelně obsahuje prvek podněcování k využívání takto reklamou propagovaných předmětů,“ uvedlo státní zastupitelství.

E-shop má v obchodních podmínkách napsáno, že kupující si je vědom trestní odpovědnosti a zavazuje se, že semena šlechtěného konopí nebudou zneužita k výrobě ani distribuci drogy, a to zejména ve velkém množství nebo vůči osobám mladším 18 let.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP