NSS: Územní rozhodnutí pro stavbu obchvatu Mikulova znovu platí

Stavbu obchvatu Mikulova znovu projedná Krajský soud v Ostravě. Nejvyšší správní soud vyhověl kasační stížnosti Krajského úřadu Jihomoravského kraje a společnosti Ředitelství silnic a dálnic a zrušil dřívější rozsudek KS v Ostravě. Územní rozhodnutí pro obchvat Mikulova tak znovu platí, vyplývá z rozhodnutí zveřejněného na úřední desce NSS.

 

„Nejvyšší správní soud shledal kasační stížnosti důvodnými pro vadu řízení před krajským soudem, která mohla mít vliv na zákonnost rozhodnutí ve věci samé. Proto rozsudek krajského soudu zrušil a věc mu vrátil k dalšímu řízení,“ uvedla v rozsudku předsedkyně senátu JUDr. Lenka Kaniová.

Obchvat Mikulova je součástí připravované dálnice D52, která spojí Brno s rakouskou hranicí, od níž povede dálnice do Vídně. Krajský soud v Ostravě na konci září vyhověl žalobě rakouského ekologického spolku Virus, podle kterého úřady nezohlednily vliv obchvatu a dálnice D52 na životní prostředí v Rakousku.

Šéf brněnského závodu ŘSD Mgr. David Fiala již dříve sdělil, že stavbu obchvatu Mikulova spojí s více etapami dálnice kvůli zkrácení povolovacího procesu. „Jestli se na tom nyní něco změní, je předčasné hodnotit,“ řekl v reakci na rozhodnutí Mgr. Fiala.

Společnost Ředitelství silnic a dálnic chtěla požádat o stavební povolení na obchvat Mikulova už v listopadu t. r., to ale kvůli rozsudku Krajského soudu v Ostravě nemohla. Na českém území chybí 23 kilometrů dálnice, přičemž obchvat Mikulova je ze všech úseků v přípravě nejdál. Krajský úřad Jihomoravského kraje se loni vypořádal s námitkami ekologického hnutí Děti Země a původní nepravomocné územní rozhodnutí potvrdil po 15 měsících.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP