Poslanci schválili rozpočet na příští rok se schodkem 320 miliard korun

Sněmovna schválila státní rozpočet se schodkem 320 miliard korun. Nehrozí tak rozpočtové provizorium, které by nastalo, kdyby jej nepřijala. Rozpočet nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman, který je připraven jej podepsat, ale stejně jako řada ekonomů předpokládá, že bude novelizován v případě schválení daňového balíčku. O něm má Sněmovna hlasovat v úterý 22. prosince.

Schválený státní rozpočet na příští rok se schodkem 320 miliard korun je podle ekonomů postaven na nerealistických očekáváních, a to především kvůli dopadům daňového balíčku. Většinou tak očekávají během roku novelu zákona o státním rozpočtu, která schodek zvýší. Podle některých ekonomů Česko čeká dokonce největší schodek rozpočtu.

Po podpisu prezidentem bude zákon publikován ve sbírce zákonů. Prezident se také může rozhodnout rozpočet Sněmovně vrátit se svým stanoviskem, poslanci jej pak musí přehlasovat. Rozpočet by začal platit také v okamžiku, kdy ho prezident 15 dnů nepodepíše. Poté může být poslán k publikování ve sbírce zákonů.

Zdroj: ČTK
Foto: psp.cz

Go to TOP