Soud podmíněně propustil prvního odsouzeného v ČR za terorismus

Okresní soud v Nymburce dne 8. prosince 2020 podmíněně propustil J. B., který byl odsouzený na čtyři roky vězení za teroristický útok na železnici a za vyhrožování teroristickým činem. Tím, že pokácel stromy na trať na Mladoboleslavsku, se stal prvním člověkem odsouzeným v České republice za teroristický útok.

„Pan státní zástupce se rozhodl vyhovět. Rozhodnutí je v tuto chvíli pravomocné, já i státní zástupce jsme se po vyhlášení rozhodnutí vzdali práva stížnosti,“ řekl advokát Aleš Tolnay.

J. B. nyní dostal od soudu pětiletou podmínku, jeho advokát ho u soudu hájil tím, že dosud vedl spořádaný život, šlo o jeho první trest. „Byl to ojedinělý exces v jeho do té doby řádném životě. Choval se ve výkonu trestu vzorně, byl tam aktivní, pracoval, pomáhal udržovat knihovnu, zapojoval se do kulturních akcí,“ řekl Tolnay.

Soud přihlédl i k tomu, že J. B. je pokročilého věku a má zdravotní problémy. Soud penzistu odsoudil 14. ledna 2019 a potrestal ho za způsobení nehod dvou osobních vlaků na Mladoboleslavsku čtyřmi lety nepodmíněně. Verdikt, jehož součástí je také ambulantní psychiatrické léčení, v dubnu potvrdil pražský vrchní soud a naposledy loni v prosinci i Nejvyšší soud.

Senior byl za mřížemi od února 2018, kdy po zadržení skončil ve vazbě. Podle advokáta si tak odseděl celkem dva roky a osm měsíců z původně čtyřletého trestu.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Pixabay

 

Go to TOP