SD EU: Španělsko nesmí vyhostit přistěhovalce jen kvůli povolení

Španělsko nesmí vyhostit přistěhovalce z nečlenských zemí Evropské unie jen z toho důvodu, že nemají povolení k pobytu. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie, který Madrid vyzval k dodržování vlastních zákonů. Španělské přistěhovalecké zákony totiž určují, že k vyhoštění může dojít pouze v případě, že k tomu existují další důvody. Verdikt se netýká migrantů, kteří jsou zadrženi při přechodu hranice.

Španělské úřady se při vyhoštění přistěhovalců bez povolení k pobytu odvolávaly na evropskou směrnici z roku 2008, která takový postup umožňuje. Soudní dvůr Evropské unie ale v rozsudku určil, že se úřady musí řídit španělským zákonem. Ten trestá pobyt bez povolení udělením pokuty a umožňuje vyhoštění jen za předpokladu, že existují „další negativní okolnosti“.

Podle deníku El País na novou situaci zareagovalo vedení španělské policie. Vydalo interní směrnici, ve které policistům nařizuje, aby zkoumali, zda existují okolnosti, které vyhoštění podle španělského zákona umožňují. Jedná se například o páchání trestných činů či záznam v trestním rejstříku, uvedení nepravé národnosti či porušení předchozího zákazu vstupu na španělské území.

Podle policie je výčet možných negativních okolností velice široký. Je tak možné, že dopad rozsudku nebude nikterak rozsáhlý. „Jedním z příkladů osoby, která může mít přínos z rozsudku, je přistěhovalec, který vstoupil na španělské území legálně, pak o legální status přišel a nemá záznam v trestním rejstříku,“ uvádí španělský list.

Rozsudek nemá dopad na migranty, kteří jsou zadrženi při nezákonném přechodu hranici. Ti podle španělského zákona mohou být vyhoštěni i bez uvedení dalších okolností.

V loňském roce Španělsko nařídilo zhruba 38 000 vyhoštění, což je o 22 000 méně než v roce 2018. Vyhoštění do země původu se ale skutečně podařilo ve zhruba 10 000 případů.

Zdroj: ČTK; SD EU
Foto: Pixabay

Go to TOP