Vláda požádá Sněmovnu o další měsíc nouzového stavu

Vláda požádá Sněmovnu o možnost prodloužit nouzový stav o měsíc do 3. prosince. Kabinet to schválil na dnešním mimořádném zasedání. Letošní druhý nouzový stav zatím v Česku kvůli epidemii Covidu-19 platí od 5. října do 3. listopadu. Vláda ho může prodloužit pouze po předchozím souhlasu poslanců, kteří by se návrhem měli zabývat v pátek.

„Důvodem je nutnost prodloužit opatření, bez kterých pandemii nemůžeme zvládnout. Věřím, že opozice pochopí vážnost situace a tuto žádost schválí. Je to důležité pro ochranu zdraví a životů našich spoluobčanů,“ řekl premiér Andrej Babiš.

Většina sněmovních stran je ochotná podpořit vládní návrh na prodloužení nouzového stavu. Lídři opozičních stran ve Sněmovně uváděli, že kvůli opatřením proti šíření koronavirové epidemie pokračování stavu nouze nutné je. Preferovali by ale, aby bylo prodloužení schváleno zatím na kratší období.

V květnu kabinet připravil návrh, podle kterého by dostalo pravomoc vyhlašovat přísná plošná opatření Ministerstvo zdravotnictví a nebylo by nutné vyhlašovat nouzový stav. Ve Sněmovně však schválen nebyl. „Problém ve Sněmovně je, že tam čeká v řadě asi 300 zákonů. Není v tom žádný záměr, nevnímám, že bychom nechtěli ten zákon posunout dopředu,“ řekl premiér Babiš.

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly bylo nutné ve Sněmovně určit priority a do konce volebního období se mezi ně nedostanou ani další podstatné předpisy ministerstva. „S tímto zákonem bychom nemuseli vyhlašovat nouzový stav, na druhou stranu ta opatření jsou tak silná, že je korektnější, když jsou vyhlášena v rámci nouzového stavu. Stávající řešení je korektní,“ uvedl.

Nouzový stav upravuje zákon č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti ČR a umožňuje vládě zavádět přísnější opatření včetně plošných zásahů do základních práv, pro která nestačí rozhodnutí ministra zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Nouzový stav vyhlašuje vláda, v případě nebezpečí z prodlení premiér, přičemž vláda jeho rozhodnutí do 24 hodin od vyhlášení schválí, nebo zruší. Vláda o vyhlášení nouzového stavu musí neprodleně informovat Poslaneckou sněmovnu, která může vyhlášení zrušit. Nouzový stav může být vyhlášen na celém území státu, nebo jen někde. Trvat může až 30 dnů, se souhlasem Sněmovny ale i déle.

Nouzový stav má vliv také na posuzování trestné činnosti, například i drobné krádeže provedené za jeho platnosti soudy trestají přísněji. Podle předsedy Nejvyššího soudu Petra Angyalossyho je cílem předcházet rabování a dalšímu zneužívání situace, kdy stát potřebuje pořádkové složky jinde.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

 

Go to TOP