Seriál AD: Zákony pro lidi nabízejí výhody, o nichž možná nevíte

Informační portál Zákony pro lidi poskytuje všem zájemcům aktuální znění právních předpisů. Jednotlivé nástroje a funkce této služby fungují rychle a efektivně. Dokonce tak, že pokud vznesete dotaz týkající se předpisů ze Sbírky zákonů na některém ze dvou největších internetových vyhledávačů v České republice, nabídnou vám odkazy na zakonyprolidi.cz na prvním místě svých výsledků. Tímto způsobem zajišťuje systém Zákony pro lidi veřejnou dostupnost všech úplných a ověřených předpisů Sbírky zákonů pro všechny uživatele internetu bez rozdílu.

Existuje však ještě jedna úroveň portálu a ta nabízí mnohem víc. Výhody poskytované prémiovou službou Zákony pro lidi PLUS v jiném právním informačním systému s největší pravděpodobností nenajdete. Pojďme se s nimi seznámit.

1.    Chytré odkazy na zákonná ustanovení

Dokumenty rozhodnutí soudů jsou doslova prošpikovány citacemi zákonných ustanovení. Hypertextové odkazy jsou v právních informačních systémech povinnou výbavou. Jenže – musíte na ně kliknout, prohlížeč cíl odkazu otevře a vy už mezitím ztratíte ze zřetele původní obsah.

Zákony pro lidi vás nenutí proklikávat se hromadou odkazů a ztrácet tah na branku. Stačí se nad příslušným odkazem zastavit kurzorem myši a v malém okénku se objeví náhled citovaného ustanovení.

2.   Vaše osobní poznámky k dokumentu

Každý dokument na stránkách Zákony pro lidi můžete opatřit poznámkou, a to pouhým jedním kliknutím v jeho záhlaví.

Tuto svoji osobní poznámku pak uvidíte ve všech přehledech i výsledcích hledání.

3.   Dokumenty, se kterými jste nedávno pracovali

Na titulní stránce každého modulu Zákonů pro lidi je pro vás připraven seznam dokumentů, se kterými jste nedávno pracovali, včetně časového údaje o tom, kdy to bylo naposledy. Součástí náhledu jsou i poznámky, pokud jste je k nějakému dokumentu připsali (viz bod 2).

Kliknutím na název sloupce se pak otevře úplný seznam všech otevřených dokumentů.

4.   Změny v prováděcích předpisech do vašeho e-mailu

V případě zájmu vás mohou Zákony pro lidi prostřednictvím e-mailových zpráv pravidelně informovat o důležitých novinkách v legislativě. Veškerou tuto komunikaci si řídíte sami výhradně podle svých potřeb na stránce www.zakonyprolidi.cz/uzivatel/nastaveni-odberu.

Aktuálně testujeme a brzy zprovozníme unikátní možnost – začneme sledovat změny prováděcích předpisů ke konkrétním zákonům a budeme vás o nich informovat e-mailem.

Doprovodný příběh (resp. v ajťáčině případ užití neboli use-case):

  • Zajímá mne například zákon č. 190/2004 Sb. o dluhopisech;
  • přidám si tedy tento předpis jedním tlačítkem mezi oblíbené;
  • nastavím si odběry změn v mých oblíbených předpisech e-mailem;
  • k zákonu o dluhopisech vyjde nová prováděcí vyhláška a zároveň je zrušena vyhláška předchozí;
  • aby mne tato informace o výměně prováděcích vyhlášek k zákonu o dluhopisech neminula, musím průběžně sledovat všechny nové předpisy a analyzovat je.

Přesně tento problém řeší nová funkce Zákonů pro lidi, která vám pošle e-mail vždy, když se děje něco ohledně prováděcích předpisů, které by vás mohly zajímat.

E-mail, který obdržíte, pak vypadá takto:

Výše uvedené příklady byly jen ochutnávkou. Vybrali jsme jen zlomek z toho, co vám náš portál může přinést, pokud se zaregistrujete nebo se rozhodnete vyzkoušet či zakoupit prémiovou verzi Zákony pro lidi PLUS. Pro podrobnosti klikněte na www.zakonyprolidi.cz/clanek/seznam-vlastnosti-a-funkci.htm.

Pokud vás některá z výše uvedených informací zaujala, budeme rádi, když nám dáte vědět prostřednictvím zprávy přes www.zakonyprolidi.cz/feedback, Facebook nebo Twitter.

Pavel Gardavský
Foto: zakonyprolidi.cz

Go to TOP