Slovenský ústavní soud ponechal v platnosti nouzový stav

Vyhlášení nouzového stavu na Slovensku v souvislosti s pandemií nemoci COVID-19 bylo v souladu s ústavou, rozhodl dne 14. října slovenský ústavní soud. S odvoláním na vyjádření šéfa soudu Ivana Fiačana o tom informovala slovenská média.

 

S podnětem na prozkoumání rozhodnutí vlády o nouzovém stavu se na ústavní soudce obrátila generální prokuratura i opozice. Sociální demokraté, kteří stáli za jedním ze zmíněných podnětů, v reakci uvedli, že verdikt Ústavního soudu plně respektují.

Nouzový stav na Slovensku začal platit 1. října a měl by trvat 45 dnů. Vláda ho již využila k omezení shromažďovacího práva i k dalším opatřením. Úřady například mohou nasazovat zdravotníky na výkon práce podle potřeby.

Opozice v ústavní stížnosti tvrdila, že nebyly naplněny podmínky k vyhlášení nouzového stavu a že vláda v rozhodnutí řádně neuvedla území, na kterém má mimořádná situace platit. Podle vlády se nouzový stav vztahuje plošně na celé Slovensko.

Nouzový stav platil na Slovensku již letos na jaře během první vlny pandemie covidu-19. Vyhlásila ho tehdejší vláda a nouzový stav se týkal sektoru zdravotnictví; později byl rozšířen na oblast sociálních služeb

 

Zdroj: ČTK
Foto: Rl91/GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11238869

 

 

Go to TOP