Kabinet odmítl rozšíření kriminalizace přestupkové recidivy

Rozšíření kriminalizace méně závažných protiprávních jednání zamítla v pondělí 7. září 2020 na svém zasedání Vláda ČR tím, že neschválila návrh novely zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákoníku, v němž jsou opakované přestupky proti majetku, veřejnému pořádku a občanskému soužití posuzovány jako trestný čin. Podle kabinetu je předloha novely v rozporu s trendem dekriminalizace málo závažných činů, širšího využívání alternativních trestů a snižování počtu lidí odsouzených do vězení.

„Přijetím předloženého návrhu zákona by naopak došlo k rozšíření kriminalizace méně závažných jednání, v jejímž důsledku bude možné očekávat nárůst počtu osob ve věznicích,“ stojí ve stanovisku vlády k navržené novele. Vládní legislativci poukazují také na to, že trestní řízení ve srovnání s přestupkovým řízením dražší, složitější a delší.

„Cílem návrhu je zlepšení ochrany společnosti před méně závažnou kriminalitou prostřednictvím trestního postihu přestupkové recidivy,“ zdůvodnil návrh změny zákona jeho předkladatel Ing. Marian Jurečka. Domnívá se, že by jako trestný čin měly být posuzovány přestupky, jichž se pachatel dopustí potřetí během dvou let a za předchozí dva byl pokutován ve správním řízení. Novela by zahrnovala krádeže, zpronevěry, podvody, poškození cizí věci, výtržnictví i nepřekažení těchto trestných činů. Podle Mariana Jurečky by hrozba vězení byla pro tzv. přestupkové recividisty dostatečně odrazující.

Vládní legislativci o odstrašujícím účinku pochybují, předkladatel by měl své tvrzení podle nich podložit rozbory.

O předloze šéfa lidovců rozhodnou zákonodárci. Není ale jisté, zda Sněmovna stihne projednat novelu do konce volebního období.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

 

Go to TOP