Podle ESLP by státy měly vyšetřovat i nenávistné on-line projevy

Otázkou, zda mají státy regulovat a stíhat šíření nenávistných komentářů na sociálních sítích, se nedávno zabýval Evropský soud pro lidská práva sídlící ve Štrasburku. Podle něj litevské orgány pochybily, když odmítly prošetřit nenávistné výroky pod fotografií dvou líbajících se homosexuálů.

Sporná fotografie vyvolala reakci několika tisíc lidí, přímo na sociální síti Facebook ji pak komentovalo přibližně osm stovek z nich. Komentáře měly převážně urážlivý nebo nenávistný charakter. Některé vyzývaly k pálení, zastřelení či kastraci homosexuálů, jiné je dokonce posílaly do plynových komor.

Kauza dotčeného páru Beizaras a Levickas vs. Litva se dostala až před Evropský soud pro lidská práva, který shledal pochybení vnitrostátních orgánů spočívající v nevyšetření nenávistných komentářů a diskriminaci stěžovatelů na základě jejich sexuální orientace. Ačkoliv zmíněné výroky zasáhly do jejich psychické integrity a vyhrožovaly fyzickým násilím, litevské orgány označily chování páru za výstřední a zaujaly stejně diskriminační postoj jako komentující.

Sociálními sítěmi se ESLP zabýval také ve věci Buturugã vs. Rumunsko. V této kauze vnitrostátní orgány nevyšetřily nabourání do účtů na sociálních sítích bývalým manželem stěžovatelky. Ta namítala, že šlo o součást domácího násilí a výhrůžek ze strany ex-partnera.

Evropský soud pro lidská práva uzavřel kauzu s tím, že státy mají povinnost stíhat případy domácího násilí v celé jejich šíři, včetně psychického násilí ve formě zneužití účtů oběti na sociálních sítích, a dal proto stěžovatelce za pravdu.

Shrnutí obou případů najdete v aktuálním vydání Zpravodaje, který čtvrtletně vydává Kancelář vládního zmocněnce. Mimo jiné se v něm také více dozvíte o rozsudku velkého senátu Evropského soudu pro lidská práva k navrácení skupiny cizinců, kteří nelegálně překročili státní hranici přelezením plotu. Také zde naleznete judikaturu k právu na přístup k informacím, pravidlům pro uchovávání profilů DNA a otisků prstů v databázích odsouzených nebo k právům rodičů na styk s dítětem.

Archiv starších vydání Zpravodaje ZDE

Zdroj: ESLP, justice.cz
Foto: Pixabay

 

 

 

Go to TOP