Senát koncem dubna rozhodne o zvýšení pravomocí ČNB a dalších novelách

Zvýšení ošetřovného nebo rozšíření pravomocí centrální banky by měl Senát projednat na schůzi, která začne 28. dubna. Termín dne 6. dubna stanovil organizační výbor horní komory. Senát by měl na dubnové schůzi projednat 26 bodů, zasedání proto bude dvoudenní.

Předpokládá se, že by Senát mohl koncem dubna probrat také volební novelu, která má umožnit uskutečnění říjnových voleb do Sněmovny v plném rozsahu. Dolní komora o předloze, která má stanovit novým mechanismus přepočtu hlasů na mandáty, bude rozhodovat tuto středu 7. dubna.

Novela o ČNB by centrální bance měla umožnit určovat podmínky poskytování hypoték či rozšířila by její možnosti obchodování na finančních trzích. Část opozice změnu kritizovala a vyjadřovala obavy, že novela pro klienty bank zhorší dostupnost hypoték.

Další novela má zvýšit ošetřovné pro rodiče, kteří zůstali doma s dětmi v důsledku uzavření škol kvůli koronaviru. Dávka se má zvýšit ze 70 na 80 procent redukovaného výdělku. Rodiče budou mít nárok na více peněz od začátku března.

Senátoři budou rozhodovat také o vymáhání peněžitých dluhů dětí. Podle vládní novely občanského zákoníku to bude možné jen do výše jmění nezletilého ke dni, kdy nabyl plnou svéprávnost. Obdobně se ohraničí také vymáhání smluvních pokut. Cílem úprav je předcházet tomu, aby děti vstupovaly do dospělosti s dluhy.

Horní komora bude projednávat rovněž návrh zákona, který má usnadnit sdílení informací mezi úřady. Součástí změn je i to, že rodná čísla se budou zapisovat do občanských průkazů až do konce roku 2023. Původně neměla být v dokladech vydávaných od příštího roku.

Zdroj: ČTK
Foto: ČNB

Go to TOP