Senát zvažuje doplnit novelu zákona o NKÚ a posílit své pravomoci

Senát možná bude požadovat, aby jej Sněmovna při změnách pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) nemohla přehlasovat. Senátoři by tak

Senát možná bude požadovat, aby jej Sněmovna při změnách pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) nemohla přehlasovat. Senátoři by tak mohli doplnit ústavní novelu po posílení kontrolních kompetencí NKÚ ve vztahu k obcím. Výbor pro veřejnou správu kvůli úpravám projednávání novely zákona o NKÚ přerušil. Horní komora by o ní mohla rozhodnout do konce června.

Přehlasování Senátu Sněmovnou by, jak řekl předseda výboru Zbyněk Linhart, zabránilo to, pokud by zákon o NKÚ spadal do stejného režimu schvalování jako volební zákony. Na změnách volebních pravidel se poslanci a senátoři musejí shodnout, pokud mají být přijaty.

Ve hře je také to, že by Senát ústavní novelu o NKÚ rozšířil o prodloužení třicetidenní lhůty pro projednávání běžných zákonů a dvojnásobek. Horní komora by to využila při složitějších normách. Senát loni navrhl prodloužení lhůty v samostatné ústavní novele, Sněmovna ji zatím neprojednala.

Ústavní novela má rozšířit pravomoci NKÚ tak, že by mohl kontrolovat i hospodaření s dalšími veřejnými penězi. Mohl by také prověřovat hospodaření firem, v nichž mají stát nebo samosprávy většinový podíl. NKÚ nyní prověřuje jen hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. Kontrolu hospodaření jiných subjektů než státu, tedy i obcí a krajů, může podniknout v případě, kdy hospodaří se státním majetkem.

Koho přesně bude smět NKÚ kontrolovat, stanoví až související novela zákona o NKÚ. Poslanci v ní v polovině února odhlasovali jen dílčí úpravy a závěrečné schválení přerušili do doby, než Senát rozhodne o ústavní novele. Důvodem je to, že pro projednávání ústavní novely nemá Senát stanovenou lhůtu, zatímco změny zákona o NKÚ by musel schválit do měsíce.

Poslanci v dílčích hlasováních rozhodli o tom, že NKÚ bude moci kontrolovat hospodaření krajů a statutárních měst. Původně vláda navrhovala, aby mohl dohlížet na obce s rozšířenou působností. Z novely poslanci vypustili možnost kontrolovat hospodaření veřejných vysokých škol a veřejných výzkumných institucí.

Zdroj: ČTK
Foto: Senát PČR

Go to TOP