JUDr. Křeček: Nikdy se nestalo, že by se ombudsman podnětem nezabýval

Veřejný ochránce práv JUDr. Stanislav Křeček ujistil občany, že se nikdy nestalo a ani nestane, aby se ombudsman nezabýval doručeným podnětem. Reagoval na otevřený dopis více než 300 právních akademiků, advokátů a studentů práva. V dopise Křečkovi mimo jiné vytýkají, že svými kroky a výroky ve funkci podlomil důvěru, že roli veřejného ochránce práv plní s vědomím vážnosti funkce. Věc se týká Křečkova přístupu k přítomnosti otců u porodu.

 „Nikdy se nestalo, a v žádném případě se ani v budoucnu nestane, aby se doručeným podnětem ochránce nezabýval, aby byl nějaký podnět bez dalšího odložen,“ uvedl Křeček a dodal, že ve věci týkající se problematiky přítomnosti otců u porodu již odeslal dopis ministrovi zdravotnictví a postupně odpovídá i občanům, kteří se v této věci na něho obrátili.

Právníci Křečkovi v dopise vytýkají, že funkce ombudsmana využívá k šíření svých dojmů. „Využíváte autority své funkce zejména k tomu, abyste šířil své osobní dojmy týkající se práv jednotlivců a povahy činnosti ombudsmana. Postupujete přitom arbitrárně, bez řádného šetření, neprojevujete respekt k základním stavebním kamenům právního řádu,“ stojí v dokumentu.

Ombudsman uvedl, že je se signatáři zajedno, že úkolem ombudsmana je postupovat v rámci zákonných kompetencí a zastávat se běžných lidí proti úřadům. Uvedl, že tak činí a že k funkci veřejného ochránce práv přistupuje vážně a zodpovědně.

Kvůli otázce přítomnosti otců u porodu chce na Křečka podat nebo nechat podat trestní oznámení i brněnský aktivista Matěj Hollan. Ombudsman podle něj porušuje práva občanů, když se nechce zabývat jejich podněty kvůli zamezení přítomnosti otců u porodu.

Počet podnětů, které lidé podali k veřejnému ochránci práv kvůli opatření proti šíření nového typu koronaviru, výrazně přibylo. V polovině minulého týdne jich kancelář ombudsmana evidovala už téměř 70. Devět z nich se týkalo zákazu přítomnosti otce u porodu. Podle mluvčí dosud nebyl žádný z nich vyřízen.

Zdroj: ČTK
Foto: AD

Go to TOP