Ministryně Schillerová: Stát bude hradit skutečnou škodu, ušlý zisk nikoliv

Stát bude hradit skutečnou škodu, která lidem vznikne kvůli opatřením proti koronavirové epidemii. Ministryně financí Alena Schillerová zopakovala v České televizi, že ušlý zisk stát hradit nebude.

„Pokud vznikne skutečná škoda – škoda na majetku nebo by došlo k nařízení nějakého konání – tak samozřejmě ta škoda se hradit bude. Stát nebude hradit ušlý zisk, to je můj právní názor a za tím si stojím,“ uvedla ministryně.

„Jsem zodpovědná za fiskální situaci tohoto státu, a představa, že bychom každému hradili ušlý zisk, který měl podnikatel třeba v době ekonomické konjunktury, prostě není možná. To by v takovémto případě stát nezaplatil,“ pokračovala.

Zdůraznila, že vláda chce podnikatelům a firmám pomáhat. Zmínila kurzarbeit a podporu OSVČ včetně ošetřovného. Ministryně také znovu hájila postup vlády, která nouzový stav kvůli epidemii koronaviru vyhlásila podle krizového zákona. Později ale za právní základ restriktivních opatření zvolila zákon o ochraně veřejného zdraví. Podle některých právníků a opozičních politiků tímto krokem vláda podnikatelům ztížila možnost domáhat se náhrady škod v souvislosti s opatřeními státu.

Názor, že poškozeným se podle krizového zákona hradí pouze skutečná škoda, zastává i ministerstvo vnitra. Odškodné by se tak podle úřadu vztahovalo například na zabavení věci, její zničení nebo uložení pracovní povinnosti. Ministerstvo dnes poukázalo na to, že ani v minulosti, například při povodních, nebyly vypláceny náhrady škod za zavřené obchody v postižených oblastech.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP