Německý Spolkový ústavní soud rozhodl o rozšíření eutanazie pro vážně nemocné

Možnosti eutanazie pro vážně nemocné se v Německu výrazně rozšíří. Vyplývá to z rozhodnutí německého Spolkového ústavního soudu v Karlsruhe ze dne 26. února 2020, podle kterého je dosavadní německý zákon omezující asistované sebevraždy protiústavní, a proto neplatný. Omezuje prý základní práva těžce nemocných.

Ústavní soudci uvedli, že mezi základní práva patří i právo svobodně rozhodnout o své smrti. Spadá do něj také možnost rozhodnout se zemřít za pomoci třetích osob, což však kontroverzní § 217 německého trestního zákoníku platný od konce roku 2015 podle ústavních soudců prakticky znemožňoval.

V Německu není sice eutanazie zcela zakázaná, je ale přísně omezená. Zákon stejně jako v řadě dalších zemí počítá s možností odpojení od přístrojů v případě, že daný pacient jasně stanovil, v jakém momentě už nechce být udržován při životě. V určitých případech je povolená také pomoc k sebevraždě. A to například, když těžce nemocné osobě připravené zemřít její příbuzný předá lék, který její život ukončí. Vzít si ho ale nemocný musí sám.

Aktivní pomoc ke smrti na přání druhého je naproti tomu možné potrestat až pěti lety odnětí svobody. Trestná je také pomoc k sebevraždě, pokud nejde o jednorázový, ale opakovaný případ. Právě této možnosti se týkal § 217 trestního zákoníku, který bránil tomu, aby takovéto služby nabízely firmy nebo různá sdružení, a to třeba i za úplatu. Do problémů se kvůli němu ale v určitých případech mohli podle kritiků dostat i lékaři nebo dobrovolníci pomáhající umírajícím.

Na Spolkový ústavní soud v Karlsruhe se proto kvůli § 217 trestního zákoníku, který počítal až s trestem tříletého odnětí svobody, obrátili vedle nevyléčitelně nemocných i lékaři a spolky nabízející asistovanou sebevraždu.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP