V Británii chtějí zpřísnit podmínky propouštění odsouzených za terorismus

Britská vláda se chystá předložit zákon, který by razantně zpřísnil podmínky pro podmínečné propouštění odsouzených za trestné činy spojené s terorismem. Ministr spravedlnosti Robert Buckland tak reagoval na teroristický útok spáchaný 2. února 2020 předčasně propuštěným vězněm. Právní experti ovšem varují, že vládní záměr může být porušením zákona.

Podle dosavadní praxe mají odsouzení v Británii automaticky nárok na předčasné propuštění poté, co si odpykají polovinu uloženého trestu. Kabinet chce změnit pravidla tak, aby lidé odsouzení za trestné činy spojené s terorismem mohli požádat o propuštění až po odsloužení dvou třetin trestu. Jejich žádost má potom vždy posuzovat komise pro podmínečné propuštění, která má zkoumat, jaké riziko by jejich pohyb na svobodě znamenal pro veřejnost.

V neděli 2. února v Londýně zaútočil nožem muž, který byl jen deset dní předtím předčasně propuštěn z věznice, kde si odpykával více než tříletý trest za držení teroristických materiálů. Policie o jeho nebezpečnosti věděla a sledovala jej. Bezprostředně poté, co pobodal dva lidi, jej na ulici zastřelila.

„Nemůžeme tolerovat situaci, kdy je delikvent, který představuje riziko pro veřejnost, předčasně propuštěn automatickým zákonným procesem bez jakéhokoli dohledu výboru pro podmínečně propuštění,“ řekl ve sněmovně Buckland. Podle ministra je třeba reagovat okamžitě a nová pravidla by se měla vztahovat jak na nově odsouzené, tak i na ty, kteří už si odpykávají své tresty. Vláda podle něj také bude posuzovat, zda je maximální délka trestů za terorismus dostatečná.

Podle odborníků je ale vládní záměr diskutabilní. Zejména plán, aby se nová pravidla zpětně vztahovala i na dříve odsouzené, podle nich může při případném přezkoumání soudem narazit.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Pixabay

Go to TOP