Senát schválil nominaci předsedy NS Pavla Šámala na ústavního soudce

Senát dne 29. ledna 2020 podle očekávání schválil výraznou většinou hlasů nominaci předsedy Nejvyššího soudu prof. JUDr. Pavla Šámala, Ph.D., na ústavního soudce. Ten v tajné volbě získal 61 ze 76 odevzdaných hlasů.

Šámalovu volbu do Ústavního soudu již před tím jednomyslně podpořil garanční Ústavněprávní výbor Senátu a hlasy šesti ze sedmi členů i Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, který nominace do Ústavního soudu rovněž tradičně projednává.

Funkce ústavního soudce se profesor Pavel Šámal může ujmout až složením slibu do rukou prezidenta republiky. Na dotaz Advokátního deníku, kdy bude do funkce jmenován a koho by rád viděl jako svého nástupce v čele Nejvyššího soudu, uvedl, že obojí bude tématem jeho schůzky s prezidentem Milošem Zemanem. „Zatím jsem stále jen předsedou Nejvyššího soudu,“ dodal.

Šestašedesátiletý expert na trestní právo a hlavní autor platného trestního zákoníku prof. Pavel Šámal má u Ústavního soudu obsadit místo po jiném odborníkovi na trestní právo, a to profesoru JUDr. Janu Musilovi, CSc., který před rokem rezignoval ze zdravotních důvodů.

Jak řekl profesor Šámal ve svém vystoupení před Senátem, prezidentovu nabídku na nominaci do Ústavního soudu dlouho zvažoval, a nakonec ji přijal především proto, že se chce více věnovat vlastní rozhodovací soudní praxi, což pokládá za své životní poslání. Důležité také pro něj je, že bude dále zajištěna činnost Nejvyššího soudu, v jehož čele profesor Pavel Šámal stojí od ledna 2015. Za jeho nástupce chce ministryně spravedlnosti Marie Benešová prezidentovi navrhnout současného místopředsedu Mezinárodního trestního soudu Roberta Fremra.

Celoživotní kariérní soudce Pavel Šámal se kromě přípravy trestního kodexu podílel i na zajištění členství České republiky v EU a na činnosti Legislativní rady vlády. Je také členem univerzitních vědeckých rad a zkušebních komisí, mj. je i zkušebním komisařem pro advokátní zkoušky. Trestní právo vyučuje na právnických fakultách Univerzity Karlovy v Praze a Univerzity Komenského v Bratislavě. Je Právníkem roku 2008 v oboru trestní právo a dlouholetým členem redakční rady Bulletinu advokacie.

Zdroj: redakce + ČTK

Foto: redakce AD

Go to TOP