Výbor pro personální nominace do státních firem zřídila vláda

Výbor pro personální nominace, který bude posuzovat lidi navržené do řídicích či dozorčích orgánů státních a polostátních firem, zřídila na svém jednání dne 27. ledna 2020 vláda. Opatření bylo přijato v souvislosti se zákonem č. 353/2019 Sb., o výběru osob do řídících a dozorčích orgánů právnických osob s majetkovou účastí státu (tzv. nominační zákon), který je účinný od 4. ledna 2020.

Výbor bude mít minimálně pět členů, které jmenuje na pět let vláda. Jeho chod bude zabezpečovat Úřad vlády.

Uchazeči o místa ve firmách mají podle nominačního zákona procházet až na výjimky ministerským výběrovým řízením a všichni hodnocením před Výborem pro personální nominace. Na projednání ministerské nominace bude mít tento výbor deset pracovních dní, jeho postavení ale bude pouze poradní. Ministr bude moci rozhodnout jinak, svůj postoj bude ale muset případě zdůvodnit.

Výbor pro personální nominace má odmítnout kandidáty, kteří nesplní zákonné podmínky. Patří k nim trestní bezúhonnost a v některých případech i bezpečnostní prověrka.

Nominační zákon se týká společností, v nichž má stát majetkovou účast, státních podniků, národního podniku Budějovický Budvar a Správy železniční a dopravní cesty. Senát upravil v předloze ustanovení o střetu zájmů uchazečů o pozice tak, aby se mohli hlásit například odborníci, kteří působí v soukromé sféře ve vysokých manažerských pozicích. Ve střetu zájmů nebudou smět být až od jmenování do funkce ve státní firmě, nikoli už při podání přihlášky do výběrového řízení.

 

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP