Nový ombudsman by měl vzejít z kandidátů Senátu

Poslanci by měli vybrat nového veřejného ochránce práv z kandidátů navržených Senátem, když ve výběru nezůstal nikdo, koho navrhl prezident Miloš Zeman. Prezident původně navrhl do funkce pouze poslankyni Helenu Válkovou, která však o víkendu oznámila, že z volby odstupuje. Stalo se tak v reakci na informace o tom, že v 70. letech napsala odborný článek o ochranném dohledu společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který mimo jiné poslal v roce 1950 na smrt právničku a političku Miladu Horákovou.

Senát před koncem loňského roku navrhl dva kandidáty, vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandera Schorma a advokáta Jana Matyse.

Bývalý ombudsman Pavel Varvařovský uvedl, že by Sněmovna neměla o novém veřejném ochránci práv hlasovat, dokud nedostane nové návrhy od prezidenta Zemana. Ten uvažuje o tom, že by místo Válkové mohl nominovat na ombudsmanku poslankyni Kateřinu Valachovou. Vicepremiér Jan Hamáček je připraven doporučit prezidentovi Miloši Zemanovi poslankyni Kateřinu Valachovou jako kandidátku na ombudsmanku. Zatím ale není jasné, zda by se Kateřina Valachová účastnila už nadcházející volby, nebo až volby druhé, pokud by první nebyla úspěšná. Valachová o víkendu na sociální síti naznačila, že by dala přednost své možné účasti až v případné druhé volbě.

Současná ombudsmanka Anna Šabatová naopak poslance vyzvala, aby si vybrali z kandidátů, které předložil Senát. Oba dva, jak Vít Alexander Schorm, tak Jan Matys jsou podle Anny Šabatové kvalitní kandidáti. Pokud by Sněmovna úmyslně nechala uskutečnit marnou volbu, aby bylo možné nominovat nové kandidáty, považovala by to Šabatová za urážející.

Sněmovna bude volit nového veřejného ochránce práv až příští měsíc, nejdříve 12. února. „Návrhy kandidátů se teoreticky mohou měnit do konce ledna,“ řekl předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník. Technicky je tedy možné, aby prezident navrhl nového kandidáta. „Nejzazší termín pro změny a nové návrhy je pátek 31. ledna,“ dodal předseda volební komise. Podklady totiž poslanci musejí dostat aspoň deset dnů před samotným volebním aktem.

Volba ombudsmana je dvoukolová. Případné druhé kolo by se mohlo konat možná ještě v únoru, spíše ale až na březnové schůzi Sněmovny. Pokud by poslanci ani ve druhém kole nikoho z kandidátů nevybrali, uskutečnila by se zcela nová druhá volba.

Současné veřejné ochránkyni práv Anně Šabatové končí šestileté funkční období v únoru. Ombudsmana vybírá podle zákona Sněmovna z kandidátů, které navrhne prezident a Senát.

Zdroj: ČTK + AD
Foto: Veřejný ochránce práv

Go to TOP